Dgająca kierownica

Moderator: Moderatorzy

jareks21

Dgająca kierownica

Post autor: jareks21 »

Witam,mój problem jest chyba troszke inny od opisywanych na forum,tak myśle,w moim escorcie od niedawna zaczeła drgać kierownica,bardzo szybkie i krótkie ruchy w lewo i w prawo podczas jazdy(wydaje mi sie że im szybciej tym bardziej) natomiast ustaje podczas hamowania i potem znowu.Dodam że zawieszenie jest po remoncie(wahacz obie strony wraz z tulejami i sworzniami,końcówki stabilizatora,osłony przegubów,tuleja stabilizatora,tarcze,klocki)po tym wszystkim ustawiona została zbierzność a no i założyłem opony letnie używane w super stanie,autko jest bez wspomagania.To chyba wszystko,może ktoś sie z czymś takim spotkał?

Zapomniałem dodać że na kierownicy praktycznie luz nie istnieje
Ostatnio zmieniony 13 maja 2008, 22:57 przez jareks21, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

to moze byc np wybrzuszenie opony, zle wywazone kolo lub po prostu przyklejone bloto o felgi (ja tak mialem - kupa blota pod kołpaczkiem) i będzie keirownica chodzic na lewo i prawo
zanzi

Post autor: zanzi »

Tez tak mialem, tylko ze u mnie drgala jak jechalem wolno jak szybko to przestawala i byla to wina przednich opon,przelozylem te z tylu do przodu i wszystko jest ok
jareks21

Post autor: jareks21 »

Mówicie przełożyć opony,a jak z przodu mam 175/70/13 a tył 185/70/13 nie będzie to w niczym przeszkadzało no i co z brakiem luzu na kierownicy?
deathrider_85

Post autor: deathrider_85 »

Ja myślę, że to szybciej złe wyważenie kół, niż opony. Przejedź się do dobrego warsztatu i niech Ci wyważą. Mi w 2 autach to pomogło.
Sool

Re: Dgająca kierownica

Post autor: Sool »

jareks21 pisze:od niedawna zaczeła drgać kierownica, bardzo szybkie i krótkie ruchy w lewo i w prawo
Mam cos podobnego, ale mi kierownica drga przy hamowaniu, przy prędkościach większych niż 40 km/h. Przy 90 km/h drgania robia sie silne. Czy moga to byc "tylko" krzywe tarcze?
Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

jak przy hamowaniu drga to tarcze krzywe lub klocki trą już o ranty tarcz - powinien jeszcze byc objaw pulsującego pedalu hamulca, ale nie musi być
ODPOWIEDZ