czy to zbierznosc
Moderator: Moderatorzy
czy to zbierznosc
witam, dzisiaj dokonalem zmiany opon z zimowych na letnie i zaraz po wyjechaniu od wulkanizatora zauwazylem ze samochod dziwnie sie zachowuje, sciaga go mocno na lewo, wulkanizator mowil ze zimowe opony przednie mialem zjechane od wewnatrz, ale nie sciagalo nic kierownica, wiec co to moze byc, zbierznosc czy wadliwe ogumienie, czy moze zle wywazone kola???
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Inna guma na oponach i może ściągać.
Opony zjechane od środka - czyli masz rozbieżność .
Przyczyna ? może być różna - typowa rozbieżność lub zjechane przednie poduchy na obu wahaczach , zły kąt pochylenia koła (górą za bardzo do środka) .
Jedź na stację - sprawdź zawieche - szkoda opon i paliwa.
Zdziera kapcie - większe siły oporu - większe zużycie paliwa.
Opony zjechane od środka - czyli masz rozbieżność .
Przyczyna ? może być różna - typowa rozbieżność lub zjechane przednie poduchy na obu wahaczach , zły kąt pochylenia koła (górą za bardzo do środka) .
Jedź na stację - sprawdź zawieche - szkoda opon i paliwa.
Zdziera kapcie - większe siły oporu - większe zużycie paliwa.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2008, 19:08 przez Jamszoł, łącznie zmieniany 1 raz.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
U mnie po remoncie zawiechy tez skończyło sie zdarciem jednej opony i podczas wizyty na stacji diagnostycznej okazało sie że są problemy ze zbieżnością, a również było ściąganie w " łysą" strone. Jedż i sprawdz zbieżność 

Jest Volvo S40 wyłącznie od Novej
i Jest Mondeusz od Novego
A Był - Czerwony karzeł 17.01.2007 - 19.02.2011
i Jest Mondeusz od Novego
A Był - Czerwony karzeł 17.01.2007 - 19.02.2011
witam ponownie
zamienilem kola z lewego na prawe i zaczelo nagle sciagac w prawo, czyli cos z kolem nie tak opona?? albo felga??
na koniec zamienilem osie przednia na tylna i juz nie sciaga, ale ogolnie cos nie tak jest bo auto tak dziwnie sie prowadzi czuje takie lekkie drgania na kierownicy przy przyspieszaniu
zauwazylem rowniez ze jak wpadam w dziure to cos chalasuje, przegob mam do wymiany ale on szczela tylko na zakrecie
zamienilem kola z lewego na prawe i zaczelo nagle sciagac w prawo, czyli cos z kolem nie tak opona?? albo felga??
na koniec zamienilem osie przednia na tylna i juz nie sciaga, ale ogolnie cos nie tak jest bo auto tak dziwnie sie prowadzi czuje takie lekkie drgania na kierownicy przy przyspieszaniu
zauwazylem rowniez ze jak wpadam w dziure to cos chalasuje, przegob mam do wymiany ale on szczela tylko na zakrecie
no i tu masz racje, bo ja zamienilem wczesniej przednie na tylne bo maja glebszy bieznik, jak widac to byl caly problem ale na zbierznosc tak czy tak jade, bo wymienilem wczoraj przegub i dolne sworznie wachaczajamszoł pisze:No to oponki masz do ....
Źle ułożone - zawsze opona powinna przychodzić w to samo miejsce - wbrew temu co gadają niektórzy.
Druty i płutno wewnątrz opony układa się w kierunku jazdy a przód i tył , to różnica w wadze , więc też się inaczej układa.