Zapocenie silnika a ubytek oleju - ocena mojego przypadku

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Ven

Zapocenie silnika a ubytek oleju - ocena mojego przypadku

Post autor: Ven »

Szukając przyczyn ubytku ok 500-800ml oleju na przestrzeni 6 tyś km, jazda auto na "żabkę" i zajrzałem pod auto szukając kapiącego oleju. Takiego miejsca nie znalazłem, wogule zdziwiony byłem że silnik jest tak suchy (w porównaniu do mojego poprzedniego MKIV), troszke wilgotno od oleju jest przy uszczelce pokrywy zaworów bo nie była wymieniona przy okazji zmiany rozrządu, ale nic się tam nie sączy.

Jedyne miejsce z ewidentnymi oznakami silnego pocenia się znalazłem pod kołem pasowym, przy wale napędowym i misce olejowej (poprawcie mnie, nie jestem pewien czy to tak się nazywa). Fotki tego miejsca poniżej - i pytanie - czy tędy częściowo mógł wyciec ten olej którego wg obliczeń brakuje mi ok 500-1000ml po przejechaniu ok 5-6 tyś km.? Czy fotki pokazują że będzie trzeba interweniować by to miejsce uszczelnić? Czy możliwe że podczas wymiany rozrządu mechanik czegoś tam nie dokręcił i dlatego sie sączy? Bede wdzieczny za opinie :smile:
Załączniki
ZAPOCENIE 2.jpg
ZAPOCENIE 2.jpg (98.15 KiB) Przejrzano 1924 razy
ZAPOCENIE 1.jpg
ZAPOCENIE 1.jpg (98.45 KiB) Przejrzano 1924 razy
Jest: Civic Sedan 6Gen VTi
Były: MKV RS2000, MKVI CLX 1.6 16v, MKIV Ghia 1.4 '89, MKIV XR3i '90 1.6 KE-Jetronic
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Mechanik nie rozkręcał nic co by mogło puźniej cieknąć.
Z tego co widzę to masz lekki wyciek z simeringu na wale.
Mogę się mylić bo foty są tylko od spodu.
Możliwe , że - jak pisałeś - cieknie z pod uszczelki misy olejowej - ale raczej nie bo był by mokry cały przód silnika a nie tylko środek.
Po mojemu uszczelniacz wału - simering.
Pół litra lub litr na 6000 km to jeszcze nie jest tragicznie , ale to będzie się pogłębiać.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

patrząc na foty to też obstawiam simmering...
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ODPOWIEDZ