Gdzie mogę dostać jakąś instrukcje gdzie pisze sie np. podaje przykłady :
Do silników MK7 1.8 TD 90 KM kombi
I bieg = 0 - 30 km/h
II bieg = 10 - 40 km/h
Myślę ze wiecie o co chodzi

Moderator: Moderatorzy
a to sporo zalezy od tego co ty konkretnie próbujesz zrobic z autem. jezeli toczysz sie jednostajnie (bez przyspieszeń) ze znikomym obciazeniem (np. sam kierowca bez towaru) to mozesz sie turlac po plaskim przy 1500rpm i nic sie nei stanie. gorzej jak ciagniesz tak pod górke i/lub cisniesz w pedal to wtedy silnik ostro dostaje po ........ nie mowiac juz o znacznie wiekszym spalaniu niz gdybys zredukowal na 2-gi bieg i jechal w tych samych warunkach przy 2500RPMVen pisze:Chodzi mi oto czy jadąc na 3cim biegu z 1300-1500 czy na 5tce z ~1700-1800obr/min nie wystawiam silnika na szybsze zużycie czy uszkodzenia? I czy faktycznie takie prędkości obrotowe dają mniejsze zużycie paliwa?
O taką jazdę mi właśnie chodzi, samemu, puste auto, plaski teren (czyli tak jak zazwyczaj jezdze) toczac sie w za jakims niedzielnym kierowca ktory nie wiedziec czemu jedzie 70km/h zamiast 80, wtedy zawsze mam dylemat czy na 4 z 2100-2200 obr czy na 5 z 1800 jechac. Czyli jak nie pod gore i jak delikatnie dotykam tylko pedala gazu by utrzymac tempo, to wtedy w porzasiu i nie mam sie czego obawiac?cidzej pisze:
a to sporo zalezy od tego co ty konkretnie próbujesz zrobic z autem. jezeli toczysz sie jednostajnie (bez przyspieszeń) ze znikomym obciazeniem (np. sam kierowca bez towaru) to mozesz sie turlac po plaskim przy 1500rpm i nic sie nei stanie. .... wiadomo ze jak sie toczysz na pusto po plaskim jednostajnie to mozesz jechac i z 1700RPM na blacie
UPDATE: czy ktos wiedzial, ze : "Silniki Zetec .... wyposażone w mechaniczne (tzn. nie hydrauliczne) popychacze wymagają regulacji co 150 tys"
niet ! co najwyzej milego zaskoczenia na stacji benzynowejVen pisze:Czyli jak nie pod gore i jak delikatnie dotykam tylko pedala gazu by utrzymac tempo, to wtedy w porzasiu i nie mam sie czego obawiac?
Nooo i oto mi chodziło. Jazda statyczna na 5tce przy 70tce jest okej, fajnie bo czesto tak jezdze. Jak wyprzedzam to zawsze redukuje bieg (najczesciej do 3ki , lubie dynamicznie wyprzedzac a nie jak niestety spora czesc kierowcow czy TIRówjamszoł pisze:Co do jazdy z małąprędkością na wyższym biegu - to tak jak chłopaki pisali - płasko nie przyspieszam to przy 50 km/h mam 4 a przy 70 mam 5 bieg - spalanie - w granicach 4 - 4,5 l/100 km.
I tak jak już pisano - tylko na utrzymanie prędkości - każde choć delikatne dodanie gazu to spalanie wzrasta do ponad 15 l / 100 km.
Silnik dostaje w d.. ponieważ przy tak niskich obrotach nie ma odpowiedniego ciśnienia oleju i dostaje głównie wał ; panewki i zawory.