Oświetlenie- deski,pokręteł itp.

Moderator: Moderatorzy

alienns

Oświetlenie- deski,pokręteł itp.

Post autor: alienns »

witam szukałem na forum ale nie znalazłem ciekawych informacji:(

Od kilku miesięcy denerwowało mnie brak oświetlenia pokręteł pojawiały się i znikały. Postanowiłem za to się zabrać.
Po dostaniu się do nich okazało się że ścieżki były przerwane po naprawieniu i podłączeniu wszystko było ok.
Idąc za ciosem postanowiłem wziąść się za oświtlenie popielniczki bo pojawiało się i znikało i tu powstał problem.
Podczas demontarzu zapalniczki wywaliło mi bezpiecznik nr 21 i padło oświetlenie , oczywiście wymieniłem go a światła dalej brak :(
Przypadkiem dotknołem kablem od żarówki w zapalnicce koncówki kabla od zapalniczki i światło się pojawiło, po rozdzieleniu kabli światło znika.
Jeżeli kable się stykają to nie ma znaczenia czy kluczyk w stacyjce jest czy go nie ma oświtlenie deski rozdzielczej świeci nadal.

I tu moje pytanie co zrobić aby powrócić do stanu wyjścia :(
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Po mojemu - zjarała się masa - po zblokowaniu kabli - zapodajesz masę poprzez inne żarówki.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
alienns

Post autor: alienns »

jamszoł to jak dojść do stanu przed zjarania ??
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Miernik w rękę i porób pomiary - począwszy na gnieździe zapalniczki a skończywszy na skrzynce bezpieczników.
Pomież zarówno napięcie przychodzące jak i przejście na masę .
Najlepiej , żeby miernik miał brzęczyk.
No i trochę cierpliwości też sobie weź przed rozpoczęciem pracy.
Sprawdzaj po kolei systematycznie - nawet tam gdzie jestes pewien , że jest dobrze.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
ODPOWIEDZ