Akumulator

Moderator: Moderatorzy

Rafff

Akumulator

Post autor: Rafff »

Witam pytanie może wydać się głupie ale chciał bym sie dowiedzieć jakie kable podłączone są do akumulatora ??
Awatar użytkownika
jakobs72

Post autor: jakobs72 »

Przeważnie dwa ;) grube, miedziane. Jeden plus a drugi minus. Przewody zakończone są klemami które przyłanczamy do akusia. W orgiale ford ma specjalne klemy - inne niż reszta aut.

P.S.
Jeśli chcesz bardziej inną odpowiedż to rozwiń pytanie ;)
Rafff

tyle to wiem ale oprócz czarnego kabelka (minusa) są tam podłączone jeszcze jakieś dwa cienkie i jeden gruby i nie wiem do czego one idą ??
Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

gruvy to prawdopodobnie masa do budy pojazdu. te dwa cienkie (najprawdopodobniej koloru brązowego) to bezposrednia masa dla komputera wtrysku.
Rafff

pytam sie ponieważ dałem samochód do mechanika i jak sie okazało odłączał ten kabelek o którym wcześniej wspomniałem. I wczoraj wsiadając miałem problemy z odpaleniem auta nawet na klamrach w momencie gdy mu gazowałem dusił sie i wysiadał. Czy jest możliwość ze to jest coś związane z tym kabelkiem ??
Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

wszystkie te kable muszą być bezwzględnie podpiete !!!! inaczej bedzie mułłłłłłłłłłł

komp nie jest zmasowany w żaden sposób (siedzi w plastikowych klamrach) - musi mieć mase bezpośrednio z aku i od tego są te kable. musisz mieć również masę do budy :) poza tym jak byly odpinane klemy to komp ci sie skasowal i musisz na nowo zaprogramować. Jak ?? ---> http://siec.no-ip.com/forum/search.php
ODPOWIEDZ