Drgania podczas hamowania
Moderator: Moderatorzy
- cidzej
- Pojemność: 1400
- Rocznik: 1996
- Generacja: MK7
- Nadwozie: Cabrio
kolego dołóż 15 zł, kup to: http://www.allegro.pl/item274034293_tar ... esta_.html
i na jakies 150 tys km zapomnij co to wymiana tarcz hamulcowych czy drgająca kierownica
i na jakies 150 tys km zapomnij co to wymiana tarcz hamulcowych czy drgająca kierownica

A ja ma takie pytanie. Zrobiłem końcówki drążków, wahacze,osłony na przeguby. Ale mam jeden poważny problem. Po tych wymianach na kierownicy przy prędkości do 50 km/h czuję drgania. W tym sęk że mam troszkę zjechane obie opony z jednej strony bo wcześniej właścicielka jak to kobita tylko jeżdziła i nie wymieniła tulejek w przednim zawieszeniu (oczywiście bez obrazy dla innych pań). Podczas hamowania drgania owe zanikają, ale co zauważyłem że jak depne porządnie na hamulec to kierownice mi ściaga w prawą stronę. Chyba ze to efekt naszych dróg. Jutro jadę obczaić wyważenie i profil opony. Żeby to wykluczyć, ale chętnie bym prosił o jakieś wskazówki, co i gdzie szukać.
A co sądzicie o tych tarczkach i klocuszkach? czy warto inwestować w wentylowane tarcze?
tarczkach
tarczkach
Nie znam tej firmy ale ja podpowiem że warto zainwestować troszkę forsy w hamulce.Sama wyciągnełam troszke więcej kaski i kupiłam klocki i tarcze ATE i mam pewnośc że essinka zatrzymie sie tam gdzie chcę zero pisków zero dymów drgań i tym podobnych po prostu full wypas oczywiście wentylowane 

Jest Volvo S40 wyłącznie od Novej
i Jest Mondeusz od Novego
A Był - Czerwony karzeł 17.01.2007 - 19.02.2011
i Jest Mondeusz od Novego
A Był - Czerwony karzeł 17.01.2007 - 19.02.2011
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Mercino, opony mogą mieć wpływ ale po robocie wahaczy i końcówek drążków trzeba zaliczyć geometrię.
co do tarcz to najpierw sprawdź czy nie masz u siebie zwykłych (niewentylowanych) bo wtedy gdybyś chciał wstawić wentylowane to może być konieczna wymiana zacisków.
a po trzecie to zamiast pisać post po poście edytuj swój poprzedni (przycisk w prawym górnym roku postu)
co do tarcz to najpierw sprawdź czy nie masz u siebie zwykłych (niewentylowanych) bo wtedy gdybyś chciał wstawić wentylowane to może być konieczna wymiana zacisków.
a po trzecie to zamiast pisać post po poście edytuj swój poprzedni (przycisk w prawym górnym roku postu)

Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
Koledzy powiedzcie mi co to może być że jak wcisnę porządnie pedał to przy końcu hamowania jak auto ma sie już zatrzymać to czuć(słabo) i słychać dość wyraźnie takie tarcie:-| mechanik sie przejechał i powiedział ze tarcze i klocki są dobre
a ja cały czas to słyszę i czuje i nie wiem co jest
pomóżcie

pomóżcie

- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
jak to przejechał? to nie zajrzał jakie grube są klocki?? Jak masz jeszcze grube tarcze to klocki możesz wyjeździć "do blachy" i też będzie dobrze hamować ale tarcze będą dostawać. Taki odgłos przy kończących sie klockach będzie się nasilał aż w końcu tarcie będzie słychać przez całe hamowanie. Może to nie to ale po prosu schyl się, albo wjedź na kanał wtedy to nawet koła nie trzeba ściągać żeby zobaczyć w jakim stanie sa klocki i tarcze. Jęsli faktycznie kończą ci się klocki to wysiłek niewielki a zaoszczędzisz na tarczach...Roberto1989 pisze:mechanik sie przejechał i powiedział ze tarcze i klocki są dobre
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
co powiecie o tym sprzęcie?
http://moto.allegro.pl/item313226224_ta ... elphi.html
wart swojej ceny czy lepiej zainwestować w coś lepszego??

http://moto.allegro.pl/item313226224_ta ... elphi.html
wart swojej ceny czy lepiej zainwestować w coś lepszego??