Niestabilny tor jazdy - problem z utrzymaniem kierownicy

Moderator: Moderatorzy

mikruss

Post autor: mikruss »

Jednak 195 idealnie pasują na ten rozmiar felgi, 174 to juz jak widac po samych zdjeciach max nad maxy na taką fele bo jest juz bardzo mocno rozciągnięta na boki.
Plus za to ze oponka ma rant ochronny ktory duzo daje, do duzy otsetek opon tego nie ma i jak bys taka opone zalozyl to by dopiero tragicznie wyglądało.
A co to ostatnij foty to zycie Gostkowi bezpiecznej jhazdy i oby mu nigdy opona nie spadla z felgi, a dowod to od razu powinien leciec do "psiarni" :evil:
Fredi88

Post autor: Fredi88 »

mikruss pisze:juz jak widac po samych zdjeciach max nad maxy
no co ty :P przeciez mowie ze bedzie 165/50 :D niech sie zima skonczy tylko :)
mikruss pisze:A co to ostatnij foty to zycie Gostkowi bezpiecznej jhazdy i oby mu nigdy opona nie spadla z felgi, a dowod to od razu powinien leciec do "psiarni" :evil:
ale bez napinki i nerwow ;) kazdy jezdzi tak jak lubi... a o gustach... coz... sie nie dyskutuje, ja lubie jak jest nisko i szeroko bez zadnych wies dodatkow (neony, ciemne szyby, spojlery, atrapy wlotow i inny szmelc) ;)

troche zeszlismy juz z tematu. Wiec wracajac do niego jestem zwolennikiem zakladania minimalnie mniejszych opon niz te co proponuje producent... po prostu o wiele lepiej to wyglada. a przy 195 w kompaktowym aucie naprawde lubi sciagnac w koleinach
mikruss

Wcale sie nie denerwuje po prostu trzeba zawsze zachowac umiar i byc w miare bezpiecznym na drodze. Co do ostatniej foty to wiesz co sie moze stac jak opona zleci z felgi a poza tym wystają poza błotniki ;) Ja mam Essa kombi (nie ten co w avatarze)i oponki 185 sa idealne do niego ale pokusil bym sie o 15" ale tez 185 no moze 195 ale na profilu 55 (powinien byc 50) a ze kombi to jest juz kawalek auta. No ale zeby bylo jeszcze przyjemniej to by musial usiaść blizej ziemi bo lubi tyl zarzucić na ostrym zakrecie :mad: Zresztą przy aucie zawsze cos tam jeszcze i nigdy nie ma konca :mrgreen: Ma wyglądac na schludne, zadbane autko z małą nutką dekadencji :mrgreen:
http://siec.no-ip.com/forum/viewtopic.php?t=4077
Z tym ze muj musi jeszcze byc troche dopieszczony bo jak na razie to troche szpeci a nie wygląda :evil:
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Ja jeżdżę na 175/70/14 na koleinach nie prowadza.
Nonam ma na letnich 195/50/15 - na koleinach była masakra jazda z prędkością większą niż 50km/h graniczyła z samobujstwem.
Teraz Mati założył zimówki 185/60/14 - na koleinach jest już normalnie.
Panowie piszecie o różnych oponach - szerokich ; wąskich ; itd.
Zapomnieliście o jeszcze jednej kwesti.
Jeśli ktoś ma opony , które mają ostre ranty to na koleinach będzie rzucało - jeśli opona jest półokrągła to nie odczówa się zabardzo kolein.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Awatar użytkownika
morgon

Post autor: morgon »

I jeszcze jedno dodam. Jeśli opona jest łysa, też będzie nosić na koleinach
mikruss

Jamszoł jak mlody zalozylby 195/55/15 to tez jazda w koleinach bedzie calkiem inna bo bardziej guma bedzie amortyzowac nierownosci ;)
Awatar użytkownika
lordpablo

Post autor: lordpablo »

ja nie mam łysych opon a i tak czasem w koleinach auto żyje swoim własnym życiem, mimo że mam zawiech w bardzo dobrym stanie a opony to175/70/13,
Fredi88

coz ;) kazdy ma swoje teorie... wg mnie szeroka opona jest zla na koleiny i tyle...
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

Fredi88 pisze:wg mnie szeroka opona jest zla na koleiny i tyle...
źle podchodzisz do problemu - to koleiny są złe na szerokie opony! :mrgreen: Wybory idą a co na koleiny mają dla wyborców?
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Fredi88

Yagr pisze:źle podchodzisz do problemu - to koleiny są złe na szerokie opony! :mrgreen: Wybory idą a co na koleiny mają dla wyborców?
tu sie zgodze ;) uznaje wyzszosc... jakbysmy mieli drogi takie jak niemcy to moje auto mialby 1,5 cm do ziemii :D tak jak pewna jetta znajomego z tychow. ;) coz... i tak czasem zaryje przodem nawet przy 8cm przeswitu :evil:
Awatar użytkownika
Ven

Post autor: Ven »

A wie ktoś ( z doswiadczenia najlepiej ) jak jest z rozmiarem 195/55/15 z przodu w Esim VI - czy na standardowym zawiasie nic nie trze przy skrecaniu i większym obciążeniu (4-5osób)? Wlasnie mysle nad przejsciem z profilu 50 na 55 :cool:

Z gory dziex
Jest: Civic Sedan 6Gen VTi
Były: MKV RS2000, MKVI CLX 1.6 16v, MKIV Ghia 1.4 '89, MKIV XR3i '90 1.6 KE-Jetronic
emceha

Post autor: emceha »

Ven, ja u siebie miałem 6 cm glebe i opony 195/50/15 i nic nie tarło ;) Więc przy zawiechu standard masz prawie 100% że będzie git.
Awatar użytkownika
KuRowSKi
Kontakt:

Post autor: KuRowSKi »

Ja właśnie nie mam już opon na alumach i też zastanawiam się nad 195/55/15 bo 195/50/15 to straszna kapa i co zmaina pasa na koleinach to aż mi serce w gardle stawało :!:
Wiem napewno że jedno nadkole mam jeszcze orginalne MK5 i 195/50/15 tarło mi przy maks skręcie, z drugiej strony mam z nowszego modelu zamiennik nadkola i nic nie obcierało. Ktoś testował taki rozmiar opon na MK5?
www.VolvoTech.pl ---Elektromechanik---
Awatar użytkownika
Ven

Post autor: Ven »

emceha pisze:Ven, ja u siebie miałem 6 cm glebe i opony 195/50/15 i nic nie tarło ;) Więc przy zawiechu standard masz prawie 100% że będzie git.
Fajowo :grin: . Myśle że to dobry kompromis, bo z tego co tu gdzieś czytałem 195/60 wyglądają już blee (no i mogły by obcierać). Zgadzacie sie?

PS. Czy można jezdzic z 195/55 na przedzie i 205/50 na tyle, bez szkody dla zawieszenia (raczej mała różnica w obwodach) ??? :???:
Jest: Civic Sedan 6Gen VTi
Były: MKV RS2000, MKVI CLX 1.6 16v, MKIV Ghia 1.4 '89, MKIV XR3i '90 1.6 KE-Jetronic
ODPOWIEDZ