bierze olej... dlaczego??
Moderator: Moderatorzy
Ktore 1.3??
U mnie załączenie wentylatora przez okres 6 miesiecy jak jezdzilem moge policzyc na palcach jednej reki i to po jezdzie wrocek, i nie tylko. A teraz jak mam 1.6 to chwila moment i temperatura w gore i wentylator po miescie to praktycznie non topa smiga i czy zimno czy cieplo ale trzyma cały czas tą samą temp.
U mnie załączenie wentylatora przez okres 6 miesiecy jak jezdzilem moge policzyc na palcach jednej reki i to po jezdzie wrocek, i nie tylko. A teraz jak mam 1.6 to chwila moment i temperatura w gore i wentylator po miescie to praktycznie non topa smiga i czy zimno czy cieplo ale trzyma cały czas tą samą temp.
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
I się ciesz to prawidłowy objaw.mikruss pisze: A teraz jak mam 1.6 to chwila moment i temperatura w gore i wentylator po miescie to praktycznie non topa smiga
Silnik ma się jak najszybciej zagrzać 0 ciepły silnik jest ekonomiczny.
Po to ktoś wymyślił przy chłodnicy śmigę i przy głowicy termostat , żeby temp. utrzymać na w miarę stałej wartości czyli ok 85-96 stopni.
Silnik niedogrzany nie jest ekonomiczny a przegrzany jest - do remontu

Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
- cidzej
- Pojemność: 1400
- Rocznik: 1996
- Generacja: MK7
- Nadwozie: Cabrio
mikruss, ty to wogole miales cud samochod ... 1.3 a ciagnelo jak 2.0, a palil tyle i grzal sie jakby to bylo 0.5
a tak serio to skad ty mozesz wiedziec czy ci wentylator chodzil czy nie ?? tylko ja taka wiedze mam (wtajemniczeni wiedza o co chodzi) i uwierz mi, ze prawidlowo pracujacy obwod chlodzenia powoduje, ze czy lato czy zima wentylator zalacza sie co 2-3 minuty i w trasie i w miescie.

He he... u mnie to utopia, jak mi się w ogóle wentylator włączy to jest dobrze. Ostatnio dziada pół godziny grzałem ( czyt. jeździłem powyżej 4000 obrotów) to mi się łaskawie włączył. Albo termostat albo pompacidzej pisze:ze prawidlowo pracujacy obwod chlodzenia powoduje, ze czy lato czy zima wentylator zalacza sie co 2-3 minuty i w trasie i w miescie.
Haha jak na 1.3 to chodzil nardzo fajnie (na pewno nie jak ten co teraz mam) ale byl fajny silniczek, a spalanie tez mial baaardzo fajne bo w 6L100km sie miescilem z palcem w d*&ie. Zreszta jak sie umie jechac to zawsze mozna spalic mniej. Teraz majac 16V ciezko mi utrzymac takie bo kill za killemcidzej pisze:mikruss, ty to wogole miales cud samochod ... 1.3 a ciagnelo jak 2.0, a palil tyle i grzal sie jakby to bylo 0.5a tak serio to skad ty mozesz wiedziec czy ci wentylator chodzil czy nie ?? tylko ja taka wiedze mam (wtajemniczeni wiedza o co chodzi) i uwierz mi, ze prawidlowo pracujacy obwod chlodzenia powoduje, ze czy lato czy zima wentylator zalacza sie co 2-3 minuty i w trasie i w miescie.

BuahahahahMARKKO pisze:nie no ja mam jak mi sie wentylator właczy przepiecie na wzmaku i kurde nie wiem czemu