czujnik światła wstecznego-problem

Moderator: Moderatorzy

osan

czujnik światła wstecznego-problem

Post autor: osan »

witam
Moim problemm jest to,ze gdy wlaczam wsteczny nie swieca mi sie tylnie lampy,sprwdzilem zaroweczki,ale nie sa spalone.Wiec wedlug mnie przyczyna jest ten czujnik wstecznego biegu co jest domocowany do skrzyni biegow i na tym moja wiedzia sie konczy jak dokladnie sprawdzic czy to naprawde wina tego czujnika i jak to zdjac i przeczyscic fachowo zeby nie popsuc ? I moim ostatnim pytaniem jest ,jesli w najgorszym wypadku bedzie trzeba ten czujniczek wymienic to moze wiecie jak cenowo wyglada ta sprawa(po ile takie czujniki chodza na rynku) z gory wielkie dzieki za odpowiedz
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Aby sprawdzić czujnik o którym piszesz musisz zewrzeć razem (połączyć) przewody - 2 które dochodzą do niego.
Jeśli po połączeniu tych przewodów światła się zapalą to czujnik do wymiany.
Jeśli światła nadal się nie będą paliły - to czujnik masz sprawny a przyczyna leży gdzieś w okablowaniu.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Tfaruk

Post autor: Tfaruk »

A jak do tego czujnika dojść ??
Bo ja mam taki problem, że gdy wrzucam wsteczny to światła na chwilę się zapalają, a później gasną :|
osan

to wychodzi ze skrzyni biegow . to takie badziewko jest wystajac mozesz to zobaczyc jak sie schylisz od prawej strony (to wyglada jak taka prostokatna wtyczka ) i do niej sa dolaczone dwa kabelki .

A wiesz jamszol moze ile taka kostka kosztuje ?
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

Tfaruk, zapodałem na forum zdjęcia różnych czujników - również zdjęcia korków - spustowego ; kontrolnego i wlewowego oleju w skrzyni biegów.
Czujnik masz obok korka kontrolnego.
http://siec.no-ip.com/forum/viewtopic.php?t=3378
Co do ceny niestety się nie orientuje . :(
osan

Witam

Moim problemem jest to,ze sprawdzilem ten czujniczek zlaczylem te dwa kabelki i swiatlo wsteczne sie swieci,czyli wnioskujac z tego co napisaliscie w postach to wina czujnika. Ale teraz dokladnie nie wiem czy mam wymienic ta czesc http://ford.sklep.pl/sklep,1502,,,03,,p ... 727,0.html , czy raczej ta kwadratowa kosteczke gdzie kabelki sa polaczone. Z gory dziekuje za odpowiedz
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

Rozkręć czujnik i umyj go - możliwe , że końcówki są zaśniedziałe lub w czujniku popychacz się zaciął.
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Kontakt:

Post autor: Yagr »

samą kostkę możesz poczyścić (styki przetrzeć i ewentualnie jakimś preparatem kontaktowym do styków) i zobaczyć czy to nie usunie problemu - jeśli czyszczenie nic nie da to trzeba nowy czujnik
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
tasek

Post autor: tasek »

Witam, czy mógłby ktoś konkretnie odpowiedzieć na pytanie kolegi powyżej(Tfaruk) dotyczące zapalania się tylko na chwilę światła wstecznego. Dotknął właśnie mnie ten sam problem i chciałbym wiedzieć co z tym może być(bo nie sądze ze to wina brudnych styków). Z góry dzięki.
MARKKO

Post autor: MARKKO »

jest wszystko opisane wystarczy poczytać
tasek

Post autor: tasek »

Czyli mam rozumieć ze wyczyszczenie styków i umycie czujnika powinno wszystko załatwic i będzie działać jak należy?
Awatar użytkownika
lordpablo

Post autor: lordpablo »

to zależy ale warto najpierw wyczyścić, a dopiero potem wydać ewentualnie kaskę na nowy
osan

ejj, ale jak ten wlacznik sie wyciaga to olej cieknie ze skrzyni, mozna to jakos zatamowac :) ?
skuboterek

Post autor: skuboterek »

witam mam problem z wymianą czujnika w fordzie 1,8td Mk6 gdyż jes on przykręcany a nie wkręcany.
ODPOWIEDZ