Jeśli nie czujnik to co ?

Moderator: Moderatorzy

Muminek

Jeśli nie czujnik to co ?

Post autor: Muminek »

Witam serdecznie.

Gdy temperatura dojdzie do N to wlancza sie dmuchawa.....

Co jest grane ??

Wymienilem czujnik na nowy, wskazuje minimalnie inaczej jednak nadal to nie jest tak jak byc powinno....

Tak mi sie wydaje ze w normalnej pracy powinien dojsc do R a tu taki zonk...

Co sie dzieje ??
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

Jeśli w normalnej eksploatacji dmuchawa włącza się gdy wskazówka dojdzie do literki "n" w napisie "norm" (mniej lub bardziej dokładnie - trzeba pamiętać że każdy czujnik temp. ma jakiś tam margines błędu pomiaru więc u jednego włączy się wentylator na początku "n" a u innego między "n" a czerwonym polem) to jest to raczej prawidłowe. Inna sprawa to czy ci się grzeje - czyli zamiast utrzymywać się w dolnej/środkowej części pola "norm" wędruje do góry i notorycznie włącza wentylator? Przy jeździe latem w korku normalne jest że silnik będzie się grzał ale wentylator powinien obniżać temperaturę i powinieneś ten spadek widzieć na wskaźniku.
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

to moze byc wina termowlacznika wentylatora lub (jesli masz tak jak u mnie) to termostatu

co to znacyz u mnie:

w cvh czujnik wlaczajacy wentylator jest przed termostatem, a czujnik od temp na desce jest za termostatem i w takim wypadku winnym moglby byc jeszcze sam termostat nie otwierajacy sie prawidlowo
Muminek

Post autor: Muminek »

czyli co ? Termostat wymienic :D ?? Czy jest jeszcze jakis inny termoczujnik ??
emceha

Post autor: emceha »

Muminek, zostaw tak jak jest ;) Ja bym nie grzebał. Termoczujniki są dwa. U Ciebie jeden jest w obudowie termostatu (tak i się wydaje bo masz ZETEC-a) i ten odpowiada za wskazania na desce. Drugi jest wpięty w górny wąż chłodnicy i ten załącza wentylator.
Awatar użytkownika
Ven

Post autor: Ven »

emceha pisze:Muminek, zostaw tak jak jest ;) Ja bym nie grzebał. Termoczujniki są dwa. U Ciebie jeden jest w obudowie termostatu (tak i się wydaje bo masz ZETEC-a) i ten odpowiada za wskazania na desce. Drugi jest wpięty w górny wąż chłodnicy i ten załącza wentylator.
Pozwole sobie sie podpiąć. Mam podobny problem [silnik Zetec] :

Uklad chlodzenia dziala prawidlowo, silnik sie nagrzewa, po jakis 2 min mam cieply nawiew, poziom cieczy wzrasta, wiatraki sie zalaczaja kiedy trzeba, na kilkanascie sekund i jest spoko, ALE MImo tO wskaznik na desce rozdzielczej mam caly czas martwy - wskazowka na dnie - czy to oznacza smierc czujnika temp cieczy w termostacie? Na 100% mam go wymienic - czy jest jakis sposob by sprawdzic czy to na pewno to czy moze byc cos innego?

Help :roll:
Jest: Civic Sedan 6Gen VTi
Były: MKV RS2000, MKVI CLX 1.6 16v, MKIV Ghia 1.4 '89, MKIV XR3i '90 1.6 KE-Jetronic
Awatar użytkownika
Yagr
Kontakt:

teoretycznie możesz spróbować wykręcić go, wstawić do garnka z wodą, podpiąć do omomierza i podgrzewać wodę. W miarę wzrostu temperatury rezystencja czujnika powinna maleć osiągając w momencie wrzenia wartość ok. 1,9-2,5kΩ.
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Ven pisze:czy to oznacza smierc czujnika temp cieczy w termostacie?
Możliwe - musisz sobie to sprawdzić.
Można inaczej :
Odłącz czujnik ten co daje sygnał na zegar i połącz przewód z masą - jeśli zmasujesz przewód to zegar powinien pokazać max - jeśli natomiast po zmasowaniu zegar nic nie pokazuje to albo masz walnięty przewód czujnik - zegar albo sam zegar.
Jeżeli zegar to też możesz to sprawdzić - podłącz pod przewód który idzie do zegara multimetr i sprawdź napięcie - jeśli wacha się od 0V do 12 V to czujnik jest OK - możesz wtedy podać bezpośrednio prąd dodatkowym kablem bezpośrednio na zegar - 12 V odpowiada temperaturze ponad 100 stopni czyli zegar na max .
Jeśli zegar się wychyli a przy czujniku pomiar multimetrem był też OK to szukaj przerwy w przewodzie.
ALE NAMOTAŁEM :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2007, 13:34 przez Jamszoł, łącznie zmieniany 1 raz.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Awatar użytkownika
Ven

Post autor: Ven »

OK, jutro pokombinuje!

Jak Jamszoł mota wszystko staje sie jasne :razz: :shock: :mrgreen:

w standardowym multimetrze (takim za 20zl) chyba nie ma omomierza? :razz:

Nim wywale 4 dychy na czujnik sprawdze czy zegar czasem nie siadl, wtedy to byla by dopiero lipa :shock:

Dzieki Panowie! :cool:

ps. Jamszoł jeżeli pisze się przez Z z kropką ;)
Jest: Civic Sedan 6Gen VTi
Były: MKV RS2000, MKVI CLX 1.6 16v, MKIV Ghia 1.4 '89, MKIV XR3i '90 1.6 KE-Jetronic
Awatar użytkownika
Yagr
Kontakt:

omomierz jest w większości multimetrów
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Ven pisze:ps. Jamszoł jeżeli pisze się przez Z z kropką ;)
Już poprawiłem :oops:
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
ODPOWIEDZ