czujnik poziomu paliwa mk3
Moderator: Moderatorzy
czujnik poziomu paliwa mk3
wczoraj godzinka 22... 30 km od domu wracam moją poczciwą mk3 od dziewczyny bo mk5 u mechanika ( filtry, olej, pasek, silniczek krokowy i troszke nadkola ) poziom benzyny duzo nad rezerwą... jade sobie spokojnie...a tu nagle prych prych i mi zgasł... kompletnie brak paliwa, na szczescie ze do stacji benzynowej miałem 3 km a w bagazniku karnister bo poszłem piechotą
wlałem te 5 litrów a na wskazniku tak jakby 15 było... strzałka sie chyba nie przycieła bo zawsze po zgaszeniu opada do zera a po odpaleniu idzie własnie do tych 15-20 litrów, co radzicie??

Powiem, że w moim starym MK3 było podobnie. Podejrzewam, że wstaźnik wraz z wiekiem traci swoje właściwości (jest to kawałem blaszki owiniętej drucikiem), gdyż to zawyżanie ilości paliwa wzrastało. Jak równiez przy pełnym zbiorniku wskazywał znacznie więcej - pod koniec swojego żywota, już wskazówka całkowicie znikała nad skalą.
Wymiana czujnika w zbiorniku nie pomogła, więc jedynie wymiana wskaźnika temp./paliwa może coś wnieść.
Wymiana czujnika w zbiorniku nie pomogła, więc jedynie wymiana wskaźnika temp./paliwa może coś wnieść.