Tłumik środkowy-jak naprawić
Moderator: Moderatorzy
Tłumik środkowy-jak naprawić
Witam wszystkich.Może mi ktoś doradzić jak naprawić małą dziurkę w tłumiku środkowym(bez dostępu do migomatu)? bo zaczął chodzić jak zetor.Mam w poniedziałek dalszy wyjazd i chciałbym to zrobić jutro "domowym" sposobem.Myślałem o wkreceniu śrubki z podkładką w dziure może wytrzyma do fachowej naprawy ale nie wiem czy nie wydmucha jej po 100m.
Ja słyszałem o specjalnej taśmie do klejenia dziur - tu masz LINK
Musiałbyś poszukać w sklepach
Musiałbyś poszukać w sklepach
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
motyw ze śróbką przetestowałem i działa
tyle że trzeba to zrobić sprytnie i zalać jakimś poxipolem. Ja to zrobiłem tak że otwór tłumika rozpiłowałem tak żeby śrubę z podkładką dało się wsadzić bokiem łebkiem do środka a po obróceniu zakrywa cały otwór, na to od spodu następna podkładka i nakrętka - wystającą resztę śruby potraktować szlifierką do rozsądnych rozmiarów. oczywiście w trakcie tych manipulacji i jedną i drugą stronę otworu potraktować jakimś kitem (ja użyłem poxipolu). są do kupienia również jakieś kity do tego typu reperacji w cenach 12-25 zł - można tego użyć ale nie stosowałem i nie wiem jak to trzyma. są jeszcze reperacyjne taśmy do tłumików - kawałkiem blaszki zasłania się otwór i obwija tą taśmą. też nie stosowałem - u mnie wystarczyła śrubka 

Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Dzięki wielkie za rady Yagr i Lucas7911 mam nadzieje ze jutro uda mi sie z ta śrubką,bo na inne wynalazki w niedziele to chyba nie mam co liczyć. Mam tylko nadzieję że wytrzyma i wyciszy troche prace silnika i drgania bo tłucze tak ze az na kierownicę sie to przenosi
.
ps. tak to już jest z tym fordem że jak nie musi to zachowuje sie normalnie a jak musi to lubi robic psikuski.

ps. tak to już jest z tym fordem że jak nie musi to zachowuje sie normalnie a jak musi to lubi robic psikuski.
Tłumik jest w stanie dobrym tylko troche nisko zawieszony i przetarł sie chyba o progi zwalniajace bo zawsze jak przejeżdzałem po owych to było słychac dziwne odgłosy a pozniej wystarczył jakis wiekszy kamien czy coś innego pod podłogą i sprawa załatwiona. ale słyszałem ze wszystkie fordy tak nisko wiszą więc nie ma co popadać w depresję.