Metaliczny dźwięk oraz stukanie

Moderator: Moderatorzy

szumowina

Metaliczny dźwięk oraz stukanie

Post autor: szumowina »

Cześć!
Niepokoją mnie dwie sprawy w moim Essim:

1. Przy około 1700 obrotach z silnika wydobywa się metaliczny dźwięk (dźwięk występuje tylko przy tych obrotach, przy przyspieszaniu slychać go tylko chwilę)
2. Gdy zmieniam bieg i puszczam sprzęgło, z podwozia dochodzi delikatny stuk (gdy już puszczę sprzegło).

Co to może być? Jakie ew. koszty naprawy?
emceha

Post autor: emceha »

AD1. Z silnika czy tak jakby spod auta z okolic wydechu??? Jeśli z okolic wydechu to wpada w rezonans i gdzieś dzwoni o podwozie. Z sinika to już gorsza rzecz bo nie mam zielonego pojęcia :shock:

AD2. Silentblok (tulejka wachacza) albo gałka albo przegub. Najlepiej na stację diagnostyczną podjechać niech go wytrzęsą (koszt 20 zł) i powiedzą co jest do wymiany. Tulejki nie są drogie. W granicach 20-30 złotych.
szumowina

ad1. z silnika
emceha

Post autor: emceha »

Powiedz jeszcze szumowina czy tak już było czy zaczęło się to niedawno???
szumowina

kupiłem samochód około miesiąc temu, było tak od początku
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Ad.1 Moim zdaniem to puka panewka :cry:
Ad.2 Popieram wjazd na diagnostykę .
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
szumowina

jamszoł

Co to znaczy, że puka panewka? Ile kosztuje wymiana? Dźwięk jest metaliczny, nie ma "pukania" :mrgreen:
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

szumowina pisze:Co to znaczy, że puka panewka?
to znaczy że na wale wyrąbana jest panewka i trzeba ściągać głowicę , odkręcać misę olejową ;odkręcać tłoki od wału i powymieniać pierścienie.Kupę roboty.
Ale to nie jest wyrok - mogę się mylić - przecież ja tego silnika nie słuchałem.
Dobrze by było gdybyś osłuchał silnik dokładniej i wskazał okolice z kąd się wydobywa stukanie (metaliczne) to może się okazać jakaś pierdoła .
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Domel

Post autor: Domel »

mam to samo, silnik zaczyna gwizdać przy dużych prędkościach, a stukanie pod spodem o podłoge wynika z tego że cału układ wydechowy na tych gumach jest luźny i wali o podłoge ;)) hehe
kosaRS

Post autor: kosaRS »

Stukanie z podwozia to na pewno od wydechu. Puszczasz gaz albo wciskasz sprzęgło, silnik dostaje drgań na poduszkach i trzęsie całym wydechem ktory stuka o podłogę. Jeśli chodzi o ten metaliczny dzwięk przy przyspieszaniu to może być poprostu wydłubany katalizator (czyli sama obudowa) Spaliny które się rozprężają w tej komorze po katalizatorze wytwarzają właśnie takli metaliczny dzwięk. U mnie też tak jest. Osłuchaj dobrze czy to na pewno z silnika.
ODPOWIEDZ