Jak wymienić tylnie sprężyny zawieszenia mk6 hatback?

Moderator: Moderatorzy

Twiks

Jak wymienić tylnie sprężyny zawieszenia mk6 hatback?

Post autor: Twiks »

Witam!Jak w temacie może ktoś już wymieniał lub wie jak sie do tego zabrać.Wszystkie podpowiedzi i odpowiedzi mile widziane! :smile:
emceha

Post autor: emceha »

Twiks na pewno będziesz potrzebował ściągacza do sprężyn. Musisz wymontować amory. Odkręcasz w punkcie mocowania do karoserii (w hatchbacku chyba od strony bagażnika bo w cabrio są przy tylniej szybie w środku) oraz odkręcasz od tylne belki. I to chyba tyle. Kolejności czynności ci nie podam bo nie robiłem nigdy takiej operacji ;)
Twiks

Wielkie dzięki za odpowiedź mam ściągacze więc z resztą chyba dam radę!Zobaczymy w weekend mam na to 2 dni!Pozdrawiam! ;)
Patryk

Post autor: Patryk »

Dosc prosta i przyjemna operacja to jest, jak sobie juz tam autko podniesiesz i zabezpieczysz zeby nie bylo niespodzianek to zakladasz sciagacze na sprezyny, tylko rowno zeby Ci nagle nie odskoczylo prosto w facjate :razz: a potem odkrecasz tak jak emceha napisal, a skladasz w droga strone i gitara. Musisz zwrocic uwage aby sprezyny dobrze ulozyc na "lozach" i nie zaluj smaru przy srubach zeby Ci potem nie skrzypialo hehe, to chyba tyle, aha autka nie podnos za zawiasy oczywiscie :mrgreen: pozdro
emceha

Post autor: emceha »

Twiks, i jak tam??? Operacja sie udała??? Daj znać co z tego wyszło ;)
Twiks

Witam ponownie!Operacja się udała samochodzik śmiga na nowych sprężynkach!Co do wymiany to miałem problem z odkręceniem śrub dolnych mocujących kolumnę amortyzatora do belki.Była tak dokręcona że nie miałem konkretnego klucza nr.19 żeby ją odkręcić połamałem swoje 2 szt.ale kolega przyszedł mi z pomocą i długą breszką dało radę.Górne mocowania kolumny są na śmieszne 2 śrubki na klucz nr. 13 proste do odkręcenia.Dzięki wszystkim za pomoc i podpowiedzi!! :mrgreen:
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Twiks pisze:nie miałem konkretnego klucza nr.19
tak szczególnie że koła masz przykręcane na nakrętki 19 :mrgreen:
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Patryk

Post autor: Patryk »

No i super to jak sie podpowiedzi przydaly to prosim ladnie o nacisniecie w naszych postach guziczka pomogl :mrgreen:
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Wielu o tym zapomina.
Opis tej opcji powinien znaleść się na pierwszej stronie , żeby wszyscy nowo przybyli zauważyli to. :mrgreen:
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
ODPOWIEDZ