Jak wymienić tylnie sprężyny zawieszenia mk6 hatback?
Moderator: Moderatorzy
Jak wymienić tylnie sprężyny zawieszenia mk6 hatback?
Witam!Jak w temacie może ktoś już wymieniał lub wie jak sie do tego zabrać.Wszystkie podpowiedzi i odpowiedzi mile widziane! 

Twiks na pewno będziesz potrzebował ściągacza do sprężyn. Musisz wymontować amory. Odkręcasz w punkcie mocowania do karoserii (w hatchbacku chyba od strony bagażnika bo w cabrio są przy tylniej szybie w środku) oraz odkręcasz od tylne belki. I to chyba tyle. Kolejności czynności ci nie podam bo nie robiłem nigdy takiej operacji 

Dosc prosta i przyjemna operacja to jest, jak sobie juz tam autko podniesiesz i zabezpieczysz zeby nie bylo niespodzianek to zakladasz sciagacze na sprezyny, tylko rowno zeby Ci nagle nie odskoczylo prosto w facjate
a potem odkrecasz tak jak emceha napisal, a skladasz w droga strone i gitara. Musisz zwrocic uwage aby sprezyny dobrze ulozyc na "lozach" i nie zaluj smaru przy srubach zeby Ci potem nie skrzypialo hehe, to chyba tyle, aha autka nie podnos za zawiasy oczywiscie
pozdro

Witam ponownie!Operacja się udała samochodzik śmiga na nowych sprężynkach!Co do wymiany to miałem problem z odkręceniem śrub dolnych mocujących kolumnę amortyzatora do belki.Była tak dokręcona że nie miałem konkretnego klucza nr.19 żeby ją odkręcić połamałem swoje 2 szt.ale kolega przyszedł mi z pomocą i długą breszką dało radę.Górne mocowania kolumny są na śmieszne 2 śrubki na klucz nr. 13 proste do odkręcenia.Dzięki wszystkim za pomoc i podpowiedzi!!