Jaki mam rozmiar felgi ?
Moderator: Moderatorzy
http://www.netcar.pl/opony/letnie/osobo ... ,5,i2.html
zmien sobie rozmiar na 185/60/14 sa po 163 zlote a przesylka darmo
co do przeklaman licznika w kazdym aucie licznik seryjnie przeklamuje o ok 2% (podaje wiecej anizeli jedziemy) wiec jezeli dasz wyzsza opone (minimalnie) to przeklamanie bedzie mniejsze lub zniknie calkowicie.
zmien sobie rozmiar na 185/60/14 sa po 163 zlote a przesylka darmo
co do przeklaman licznika w kazdym aucie licznik seryjnie przeklamuje o ok 2% (podaje wiecej anizeli jedziemy) wiec jezeli dasz wyzsza opone (minimalnie) to przeklamanie bedzie mniejsze lub zniknie calkowicie.
Co do Kormorana to mam takie zimówki (z tego sezonu) i mimo tego, iż bieżnik jest prawie niezużyty po tym sezonie to jak będę miał pieniądze to przyszłej zimy kupuję nowe opony.knoxville pisze:Co do opon to jak szukałem do siebie to w większości polecali mi KORMORANA...podobno dobrze się sprawują i cena jest fajna, KORMORANA przejął MICHELIN więc lipy nie powinno by...szukałem tak jak Ty do 150 zł....dla Twoich wymagań napewno wystarczą...ale jak wiesz każdy ma swoje zdanie..
Stanowczo nie polecam opon Kormoran!!!! Jeżdżąc na nich szczególnie na krętych trasach i przy dynamicznej jeździe naprawdę nie czułem się na nich bezpiecznie. Bardzo szybko tracą przyczepność, nie trzymają w zakrętach a do tego są głośne.
Dla mnie oponki muszą być dobre ponieważ to jest nasze bezpieczeństwo. Nie stać mnie na dobre modele Michelin, Pirelli dlatego jeżdżę na trochę tańszych GFGoodrich i Continentalach.
Ja osobiscie jeździłem w zeszłym sezonie na Firestone, naprawde dobre oponki, nie raz dupke mi uratowaly... Gdyby nie oponki to moj Essi by lezal gdzies w rowie... Naprawde dobrze sie drogi trzymaly:-) Przod byl "lysy" (czyt. bylo malo bieznika) juz wiec uślizgiwal na wilgotnych nawierzchniach, ale tyl szedl jak po sznurku:-) Na zime tez kupilem Firestone tyle ze Winterhawk i tez sa super, tam gdzie inni sie topili w sniegu i slizgali ja smigalem Essim bez problemu:-D (Jak fajnie bylo widziec miny zazdrosci typu. Czemu ja nie moge wyjechac a on smiga jakby sniegu nie bylo). Teraz na nowy sezon letni kupilem do proby TOYO bo chcialem jakas opone tuningowa, pozatym Firestony letnie byly juz zjechane, zobaczymy jak TOYO bedzie sie sprawowac, wiekszosc ludzi ktorzy TOYO maja se je chwali no i w koncu TOYO Proxes T1S(mlodsza siostra tej co ja mam) graly glowna role w filmach Szybcy i Wsciekli i Za szczybcy Za wsciekli, a ta co ja mam czyli Proxes T1R grala glowna role w Szybcy i Wsciekli Tokio Drift:-) Wiec samo mowi za siebie ze jesli do takicg filmow wzieli te opony, do takich predkosci to jakosc ich musi byc bynajmniej bardzo dobra... Ale zobaczymy jak pojezdze:-)
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
ja mam daytony i muszę powiedzieć że na suchym są dobra, cena też atrakcyjna ale na mokrej nawierzchni odstają trochę od średniaków z tej kategorii cenowej... trzeba po prostu uważać (mam najtańsze z daytonów tzn D110, może te droższe lepiej się na mokrym prowadzą?)jamszoł pisze:Z tańszych polecam Daitony są w miarę dobre.
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Kontakt:
Kupując opony należy zwrócić uwagę pod jakim kontem od środka na zewnątrz jest bierznik.
Opona letnia jeśli ma dobrze odprowadzać wodę powinna mieć bierznik pod jak najmniejszym kontem w stosunku do konta 90 stopni.
Im bardziej jest to poprzeczne tym gorzej.
Opona letnia jeśli ma dobrze odprowadzać wodę powinna mieć bierznik pod jak najmniejszym kontem w stosunku do konta 90 stopni.
Im bardziej jest to poprzeczne tym gorzej.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Kontakt:
racja jamszoł, tylko jak masz kasy tyle że ledwie ci na opony starcza to raczej patrzysz żeby kupić jak najlepsze za to co masz a nie czy bieżnik ma żebro centralne, kąt rowków bocznych 39,4 stopnia i samoklinujące lamelki
raczej wybierając z najtańszych kierujesz się marką bo moim zdaniem pewniej jest kupić makową oponę która się sprawdzi niż jakieś indyjskie badziewie które wygląda rewelacyjnie a po prostu nie jeździ. ale myślę że powinniśmy zakończyć w tym miejscu rozmowę o oponach, albo zmienić nazwę tematu 

Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Kontakt:
Podsumuje jeszcze tak i kończę --- właśnie dlatego , że mnie nie stać to kupuje raz a dobrze.
Jeśli mnie nie stać to zbieram tak długo aż mnie będzie stać.Byle gó,,,o kupują Ci co ich stać na wiele bo co kawałek mogą sobie kupić następne.
To oczywiście jest moje zdanie a wy możecie mieć inne.Byle byśmy się nie pobili.
Jeśli mnie nie stać to zbieram tak długo aż mnie będzie stać.Byle gó,,,o kupują Ci co ich stać na wiele bo co kawałek mogą sobie kupić następne.
To oczywiście jest moje zdanie a wy możecie mieć inne.Byle byśmy się nie pobili.

Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
jamszoł, ja teraz kupilem alumy i na nie tez musze kupic opony ale uzywek nie chce zakladac a takie z nizszej polki to ok 160 zl za sztuke (BF Godrich-lepsze od polskich i jakis tam szmelcow) i chyba bede miesiac dluzej sie bujal na stalowkach ale bede mial w miare dobre opony a nie bede ich musial zmieniac znowu na nastepna wiosne. Nowe to nowe a uzywka to juz uzywka. Sam sie nauczylem ze na pewnych elementach nie wolno oszczedzac 

- robertford
- Kontakt:
Jak najbardziej będąpasowały do Twojego auta na zimę. Co prawda niektórzy zalecają nieco węższe, ale ja osobiście zimowe mam takie same jak letnie. Jeżdżę już kilka sezonów na takich i bardzo dobrze sie prowadzi a i sam wygląd szerszej opony od węższej jest inny. Więc polecał bym Ci założyć takie same.

kolorek morski perełka
------------------------------------------
Jest FORD FOCUS 1.6 - 2002 - LIFT