Problem może banalny ale słyszałem ze ma znaczenie... Kiedyś czytałem w jakieś książce serwisowej ze istotna jest kolejność odłączenia kabli od akumulatora lecz niestety nie mogę nigdy zapamiętać czy najpierw plus czy minus odłączyć(wkońcu nie często się to robi). Musze to teraz zrobić bo chcę podładować akumulator i mam zagadkę bo nie chce namieszać.
teoretycznie najpierw minus zdjemujesz, bo jak zdjemiesz plus i dotknie masy to ci sie obwód zamknie i może się coś przypiec, podpiecia dokonuje sie w odwrotny sposob, tzn najpierw zakladasz plus, potem minus.
tak naprawde to nie ma to wiekszego znaczeniaco pierwsze zdjemujesz o ile uwazasz by nie zewrzec + z -
Tam gdzie nie ma kompa to można obojętnie którą klemę ściągać jako pierwszą - tam gdzie jest komp lub autoalarm - najpierw - a potem plus.
SlaVkoEg zajżyj do posta omawiającego restart komputera.
Słyszałem od elektroników samochodowych ,że jest różnica dla elektroniki i dla autoalarmu.
Nie popsują się odrazu ale mają prawo odmówić posłuszeństwa.
W kompie mogą pojawić się błędy a każdy błąd w kompie wyzwala następny.
mam propozycje aby zamknąć już ten temat, bo na ile kombinacji można podpiąć 2 kable ?? mnie sie wydaje, ze limit kombinacji juz dawno zostal wyczerpany i nie ma sensu tego ciagnac.