Witam Wszystkich.
Zwracam się z prośbą o informację do wszystkich którzy kiedyś czyścili silnik krokowy.
W jaki sposób skutecznie wyczyścić silnik, podobno jest jakiś specjalny środek do tego celu?
Proszę o informację.
Foto silnika w załączeniu.
Pozdrawiam,
Czyszczenie silnika krokowego.
Moderator: Moderatorzy
Czyszczenie silnika krokowego.
- Załączniki
-
- Silnik krokowy 1.jpg (44.36 KiB) Przejrzano 2223 razy
mam tego samego krokowca! śmiało możesz zdłubać zaślepienie na końcu (podważając śrubokrętem jak kapsel na butelce z piwem) - tam jest ukryta przed dociekliwym polakiem duża mosiężna śruba z oringiem - możesz śmiało ją wykręcić i całe bebechy masz na dłoni: jest tam tylko sprężyna i zaworek grzybkowy, nic nie zgubisz, nic nie zepsujesz! kapsla nie musisz potem zakładać bo jest niepotrzebny a nawet przeszkadza - możesz śrubokrętem wyregulować sobie potem wolne obroty (docisk grzybków zaworu do gniazd), a do następnego czyszczenia już będziesz miał wszystko przygotowane! nie bój się nic - pruj kapsel i do śmieci z nim !!!!!!!!! oczywiście wcześniej odkręć krokowca od korpusu przepustnicy! możesz sobie zaznaczyć położenie śruby względem korpusu (ryska, punkt) ale to jest niekonieczne - składając krokowca dmuchaj w króciec i sprawdzisz szczelność zaworka i ew. troszkę dokręcisz; ale najlepiej reguluje się już po założniu do auta jak silnik się nagrzeje i obroty ustabilizują się
NIE MA LEPSZEGO PATENTU OD MOJEGO
acha - elektromagnes też możesz śmiało odkręcić od krokowca - nic nie wyleci! tu możesz spzwdzić czy lekko, bez zahamowań ugina się pod naciskiem końca tłoczka
- całość możesz przemyć rozpuszczalnikiem, benzyną, WD czy nawet ropą (ON)
NIE MA LEPSZEGO PATENTU OD MOJEGO

acha - elektromagnes też możesz śmiało odkręcić od krokowca - nic nie wyleci! tu możesz spzwdzić czy lekko, bez zahamowań ugina się pod naciskiem końca tłoczka
- całość możesz przemyć rozpuszczalnikiem, benzyną, WD czy nawet ropą (ON)