uzylem jako terminu a nie nazwy techniki. jeszcze pare lat temu ten termin byl stosowany do wielu zagadniensiutek pisze:WYSIWYG

Moderator: Moderatorzy
uzylem jako terminu a nie nazwy techniki. jeszcze pare lat temu ten termin byl stosowany do wielu zagadniensiutek pisze:WYSIWYG
i tu Jurku też masz dużo racji, swego czasu najlepsze były monitory CRT do grafiki, dzisiaj niektóre monitory LCD już są w stanie dorównać tym CRT, ale ich cena sięga czasem 10k i więcej.Jamszoł pisze:należy też pamietać , że inaczej widać zdjęcia na normalnym monitorze , inaczej na lcd a jeszcze inaczej na ledowym - nie wspominając o zwykłych odbitkach foto
WYSIWYG jako termin - wiem co masz na myśli i niestety nie spotkałem się z czymś takim w druku. Siedzę w tym od kilku lat, w każdym tygodniu wysyłamy po kilka-kilkanaście projektów do druku, i za każdym razem z biciem serca czekam aż przyjdzie wydruk bojąc się, że coś poszło nie tak jak planowałem. Na to nie ma reguły, możesz się starać, ale odchyłki od tego co na monitorze BĘDĄ.cidzej pisze:uzylem jako terminu a nie nazwy techniki. jeszcze pare lat temu ten termin byl stosowany do wielu zagadniensiutek pisze:WYSIWYGnawet na allegro - dzisiaj zwane real foto
zmniejszy ale nie zlikwiduje. najlepszym wyjściem jest zapisywanie projektów używając profilu drukarki na której to będzie drukowane. ale wyciagnac taki profil od drukarni graniczy z cudem. sam w jednej drukarni nie mogę poprosić się takiego profilu od 3 latYagr pisze:A poprawna kalibracja monitora nie zmniejsza tego efektu zakłamania barw?
mało_koniuf pisze: w wigilię urzędy pocztowe pracują, nie wiem czy wszystkie ale pracują, spodziewaj się jedynie kolejek bo z reguły krócej i w ograniczonej dość mocno obsadzie