kris,
Jeśli mam być szczery to powiem, że nie wiem. Oba modele Osram Night Breaker Plus oraz Philips Premium Vision +30% trafiły do labolatorium na pojedynek z Tungsram MegaLight Ultra +90%.
Nie wiele bielsze światło dawały Osramy, potem u klasyfikowały się Tungsram a na końcu Philips. Mimo tego iż Osram jest dwa razy droższy, to nie przekładało się to na wyższość nad Tungsramem. Philips miał niestety gorsze parametry. Jedyne czego nie sprawdzali koledzy to żywotności może w tym tkwi problem. Chociaż ja miałem je w Essim ponad rok i nic się nie działo zresztą clhseba też je ma już długo ;-) Teraz przy nowym wozidle myśle które wybrać czy te co miałem :
Tunsgram MegaLight Ultra +90%
czy inne
Tunsgram BLUish + 50%
Tak samo jest w przypadku ledów do domu np. mojej marki spectrum świecą praktycznie tak samo jak osram tylko u mnie takie GU10 4W kosztuje około 15-20zł a osram 40-60zł minimum
Myślę iż firma która ma markę po prostu może sobie na to pozwolić. Dla mnie jeśli żarówka świeci prawie identycznym światłem, jest tak samo mocna i do tego kosztuje o połowę taniej to warto to sprawdzić na własnej skórze inaczej jest jeśli jest to droższy sprzęt wtedy nie ryzykuje taniej podróby żeby nie kupować 2 razy.
Model MegaUltra Light + 90% to najwyższy model tej marki a np. Philips Premium Vision to środkowa półka ;-) Osram to już też górna granica

gdyby wziąśc podstawową H4 z Tunsgrama myślę, że świeciła by tak sobie ale mnie kosztowała by około 5-8 zł

.
Zaskakujące jest to iż w porównaniu z niemiecką firmą Narva która ma już duże doświadczenie na rynku Tunsgram wypada o wiele lepiej
Oki już tak nie zachwalam, bo potem będzie na mnie
Co do branży żarówek jestem w niej młodzikiem z rocznym stażem ale staram się ten szeroki asortyment poznawać jak najlepiej