Jak rozpoznac silnik 1.6 , ile ma konikow?

Moderator: Moderatorzy

Maciek20wro

Jak rozpoznac silnik 1.6 , ile ma konikow?

Post autor: Maciek20wro »

Jak w temacie. Ktory to jest silnik?
Załączniki
Obraz 443_resize.jpg
Vieczur

Post autor: Vieczur »

silnik ktory przedstawiles na zdjeciu to starszy model...jest to 1.6 8V o mocy 105 KM ;) Natomiast ten ktory ja teraz wrzuce to juz nowszy 1.6 16V ZETEC o mocy 90 KM i momencie obrotowym 134 NM ;)
Załączniki
DSC02143.JPG
Maciek20wro

Post autor: Maciek20wro »

Jak wyglada charakterystyka tego silnika 105kM? Czy rozrzad jest kolizyjny? Spalanie? Czy to dobre silniki?
raw

Post autor: raw »

Podaj kod silnika , numer
Vieczur

Post autor: Vieczur »

Maciek20wro pisze:Jak wyglada charakterystyka tego silnika 105kM? Czy rozrzad jest kolizyjny? Spalanie? Czy to dobre silniki?
niestety na temat tego silnika nie wiem zbyt duzo...osobiscie posiadam tego nowszego 1.6 ;) Co do tego 8V to moge tylko powiedziec ze pasek rozrzadu wymienia sie co 90.000 km a w tym nowszym juz co 120.000 km ;) Spalanie ksztaltuje sie na poziomie okolo 10 litrow w miescie i 7-8 na trasie...jednak nie jestem pewien tych danych ;) Najlepiej zagadaj do klubowicza darcun4, on bowiem jest posiadaczem owego 105 konnego silnika i napewno udzieli Ci wielu informacji ;)

Pozdrawiam i dziekuje za wcisniecie "pomogl" :)
collinus

Post autor: collinus »

spalanie 10l w miescie jak nic, poza lepiej do 7l schodzi. dynamika dosyc dosyc.
misiek

Post autor: misiek »

co do dynamiki silnika najlepiej pojedz na chamownie
VinCe

Post autor: VinCe »

MIałem kiedyś taki silnik w swoim escorcie więc jeśli chcesz jakiś konkretnych informacji to chętnie CI pomogę..
Sobota

Post autor: Sobota »

Mi spala w mieście 10 l tak jak piszą koledzy, trasa ok 7 l albo nawet poniżej :)
Tommy79

Post autor: Tommy79 »

mi ten silnik pali w mieście ok. 10,5-11 l.... gazu :-)) /również zimą/ więc nie jest źle.
Z tym że ja okres piracenia mam już za sobą :-) i obroty tylko niekiedy przekraczają 4 tyś. W trasie na benzynie wydmuchał mi ok. 8,5 l. /i 'widokówkę' za 2 stówki :( / ale faktycznie troche wtedy piłowałem - mus to mus.
ODPOWIEDZ