Jakie felgi do zimowych opon
Moderator: Moderatorzy
Jakie felgi do zimowych opon
Muszę kupić opony zimowe, ale chciałbym sobie odrazu dokupić drugi komplet standardowych felg stalowych. I tu moje pytanie. Czy mogę do mojego MKV, który ma teraz założone 13 calowe założyć 14 calowe felgi. A jesli tak, to wobec tego jaki rozmiar opon kupić, żeby wszystko pasowało?
a jakie teraz masz oponki letnie ? Chodzi mi tu o rozmiar. Bo zimówki takie optymalne to 165 lub 175 szerokie i 65 lub 70 wysokie. Takie opony lepiej wrzucic na 13 calowe felgi a letnie na 14. Ja nie mam jeszcze alufelgów u swojego Essiego wiec jezdze na letnich 185/60 R14, majac alufelgi zalozylbym 195/55 R15 (letnie oczywiscie) 

szerokosc nie gra roli zakladasz jakie chcesz, wieksza role odgrywa wysokosc opony, ja mam u siebie zime 170/70/13 a na aluskach mam 185/65/14 prawidlowo powinny byc 185/60/14 ale ja zalozylem specjalnie profil wyzszy zeby czuc sie bezpieczniej przy wjezdzaniu na krawezniki czy przy przejezdzie przez torowiska
No i już jeżdżę na zimówkach. Wybierałem spośród kilku (używanych) kompletów i kupiłem prawie idealne FULDA KRISTALL GRAVITO (nawet nieźle oceniane w internecie) o rozmiarze 175/70 R14 więc założyłem większe felgi, które były już razem z oponkami. Są większe niż planowałem, ale ich stan mnie przekonał. Felgi też ok, ogólnie jedzie sie lepiej niż na moich letnich, których i tak już chyba nie będę zakładał tylko kupię na wiosnę nowe (może z alumkami
). Za komplet dałem 290 zł. nie targowałem się, bo to od najbliższej rodziny, niech sobie zarobią na mnie
Teraz jeszcze czekam na oryginalne fordowskie kołpaki, które mają przyjechać do mnie w przyszłym tygodniu.