Tutaj w tym artykule co Jamszoł dał piszą że to VW wymyślił, a kiedyś jeszcze czytałem że to Audi pomysł
Ale i tak Ford ich bije na głowe z grzaną szybą Wielki plus dla konstruktorów za to
Pomysł z grzaną szybą jest jak najbardziej zacny, ale niestety na przykładzie mojej foki mogę powiedzieć, że nie dopracowany. Bo wygląda na to, że jedna osoba projektowała grzanie w szybie a druga zakres pracy wycieraczki. Wynikiem tego jest to, że pole z grzaniem jest mniejsze niż to po którym śmiga wycieraczka, co skutkuje tym,że wycieraczka i tak śmiga po części oblodzonej.
To jest normalne - przewody grzewcze idą pionowo i nie ma takiej możliwości , żeby cała szyba była grzana - szyba się rozszerza
Nic nie szkodzi na przeszkodzie wziąć skrobaczkę i ten kawałek oskrobać lordpablo, już nie narzekaj - dobrze , że w ogóle Ford wstawia takie szyby
Czyba u gory ma centymetrowy pasek - jak u dołu - zasilający
Na dół przychodzi napięcie a masa do góry
Na bokach - jak pisałem - technicznie nie do zrealizowania , bo szyby się rozszerzają a paski idą w pionie i nie mogą się rozszerzać , bo szyba była by nie równo grzana