Planuje wymiane oleju i filtra a przy okazji chce wymienic uszczelniacze zaworowe, jest ktos kto by sie podjal tego w bydgoszczy albo okolicach? Nie ufam warsztatom bo chca mi cala glowice sciagac a i olej chce jakis dobry kupic a kto wie czy mi jakiegos g...a nie wleja a mojego nie zatrzymaja
Jest gdzieś na forum opis jak ja to robiłem. Nawet dość szczegółowy.Jeżeli poczytasz, to może się okazać, że też sam z kolegą zrobisz. Chyba, że Twój silnik dość mocno się różni od starego poczciwego 1,6 CVH.
widzialem nawet opis z fotkami, ale nie mam garazu ani nawet imadla zeby zrobic przyzad do sciagniecia tych sprezyn a koszt takiego na alledrogo to ponad 100 plus przesylka, wiec wolalbym dac nawet te 150 i miec zrobione przez kogos. Nie usmiecha mi sie pod chmurka zima grzebac w silniku:D
bylem w 3 i juz mi sie odechcialo szukac. w jednym glowice chcieli sciagac, w innym remont za ponad 2 tys zl a w 3 cos marudzili ze litr oleju na 1000 to w normie jest i cos marudzili ale chyba poprostu nie chcialo im sie tego robic
1 L to rzeczywiście trochę dużo ale jeszcze nie tragicznie
Na razie dolewaj oleju i odkładaj kase a potem zrób i pierścienie i uszczelniacze
Po kiego robić dwa razy po trochu ?
Robiąc pierścienie i tak musisz ściągać głowicę
ale do uszczelniaczy nie trzeba glowicy sciagac a one same 30 zl kosztuja a i roboty jest na 15 min wiec pomyslalem ze dopoki nie uzbieram na remont a bedzie to gdzies pewnie za pol roku to wymienie gdzies chociaz te uszczelniacze
w 1.3 przetestowane, ze przy spozyciu 1L na 200-300km odpalal przy -25stC od dotkniecia ... wiec jak na ten silnik 1L/1000km to jeszcze nie jest zle .... i lac jakis mineral tani a dobry, na przyklad lotosa (lepszego szkoda)
no ja w moim wymienilem alternator i ako latem i tez nie mialem nigdy problemu z odpaleniem, zawsze za pierwszym idzie ale denerwuje mnie to ciagle sprawdzanie oleju i chcialem zmiejszyc jego spalanie chociaz, moc jak na 60 koni ma wiec mysle ze piercienie pol roku wytrzymaja zanim wymienie
Pawel85man pisze:ale do uszczelniaczy nie trzeba glowicy sciagac
Wiem - ale jak byś robił pierścienie to wtedy głowicę musisz zwalić - więc wtedy zrobisz uszczelniacze.
Tak jak Ci pisaliśmy 1l/1000km to jeszcze nie tragedia
Sprawd kiedy Ci dymi z rury wydechowej - jeśli przy przegazowaniu to pierścienie - jeśli tylko rano przy odpalaniu to uszczelniacze