Niskie napięcie na klaksonie
Moderator: Moderatorzy
Witam ponownie.wczoraj zauważyłem że nie działa mi klakson.trąbka na krótko podłączona działa. sprawdziłem wszystkie wsuwki bezpośrednio przy trąbce jak i przy kierownicy ale nadal nie działa.jak zmierzyłem napięcie na wsuwkach przy trąbce to pokazywało 5.4 v.pomóżcie
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
lukasz1984-l2, w tych modelach klakson jest z jednym kabelkiem zasilającym a masę bierze z mocowania. Zasilanie jest zdublowane. Mierzyłeś między zasilaniem a masą czy jakoś inaczej? Może problemem być właśnie ta masa. A jeśli masa jest ok to pozostaje tylko jechac od wtyczki po kabelku szukając miejsca gdzie jest uszkodzony.
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
Masę mam z mocowania ale plusowe mam 2 kabelki i na obu jest 5.4 v a powinno być 12. Może puścić nowe kable prosto z aku do kierownicy a potem do trąbki?
- Yagr
- Kontakt:
Możesz sobie kable zmienić ale lepiej znajdź miejsce gdzie jest naderwany przewód. Zasilanie klaksonu idzie z zespolonego a zabezpieczane jest bezpiecznikiem nr20 (15A). Pod tym bezpiecznikiem są też awaryjne więc wiesz co trzeba jeszcze sprawdzić 

Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
Bezpiecznik jako pierwszy sprawdzałem i jest ok.ale skoro przewód byłby przerwany to nie było by napięcia wogóle przy trąbce a tam jest tyle że 5.4v.
- Yagr
- Kontakt:
lukasz1984-l2, chodzi mi o sprawdzenie tego napięcia w różnych miejscach - prędzej zlokalizujesz gdzie ci się traci.
ps. nie napisałeś skąd brałeś minus do pomiaru - z obudowy titka czy z innego miejsca? Jeśli z klaksonu to sprawdź czy czasem mocowanie nie jest przegnite i zmierz sobie to napięcie biorąc masę np. z minusa aku.
ps. nie napisałeś skąd brałeś minus do pomiaru - z obudowy titka czy z innego miejsca? Jeśli z klaksonu to sprawdź czy czasem mocowanie nie jest przegnite i zmierz sobie to napięcie biorąc masę np. z minusa aku.
Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
Masę brałem prosto z akumulatora i z obudowy i wynik był ten sam
Napięcie gdzieś za skrzynka spada do 5.4v .chyba najlepszym rozwiązaniem będzie podciągniecie nowego kabla plus od aku do stykow kier.a potem do trąbki
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Kontakt:
Można tak - pamietaj na początku kabla wstawić bezpiecznik poza tym najpierw spróbuj pocciagnąć nowe zasilanie do kiery i sprawdź czy się nie poprawiło przy titawie - jeśli nie to ciągnąc kabel od kiery do titawy - też bym założył na początku drugi bezpiecznik i najlepiej przekaźnik - bo obciążenie styków przy kierze będzie duże - bardzo duże - titawa pobiera dość sporo Watów i styki za niedługi czas się zjarają .
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]