Wymiana rozrusznika
Moderator: Moderatorzy
Wymiana rozrusznika
Witam. Wymieniłem dzisiaj rozrusznik. Zaniosłem mój do goscia co to naprawia
Wymienił:
- szczotki
- automat
- bendix
założyłem ''nowy'' rozrusznik i auto nie chciało zapalić, coś sie dusiło, rozrusznik ledwo kręcił.
Po paru razach zapalił ale:
- zaczęło coś gwizdać jakby z paska alternatora ( nie ruszałem go przy wymianie )
- z rury wydechowej poszła woda i pare razy strzelił, koncówka wydechu jest teraz czarna jak smoła, do tej pory tak nie było...
Co to może być:)?
Wymienił:
- szczotki
- automat
- bendix
założyłem ''nowy'' rozrusznik i auto nie chciało zapalić, coś sie dusiło, rozrusznik ledwo kręcił.
Po paru razach zapalił ale:
- zaczęło coś gwizdać jakby z paska alternatora ( nie ruszałem go przy wymianie )
- z rury wydechowej poszła woda i pare razy strzelił, koncówka wydechu jest teraz czarna jak smoła, do tej pory tak nie było...
Co to może być:)?
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
jak wyjechałeś aku , to alternator pracował pod dobrym obciążeniem a wtedy słychać z niego gwizdMucka13 pisze:zaczęło coś gwizdać jakby z paska alternatora
Woda na tłokach ? Z tego opisu wynika , że poszła uszczelka pod glowicą - nie masz silnika zalanego wodą ?Mucka13 pisze:z rury wydechowej poszła woda i pare razy strzelił,
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Hmm raczej nie. Tzn Dzisiaj rano na starym rozruszniku odpaliłem normalnie i nie było tego rodzaju problemów. Nigdy z tym nie było problemów;]Jamszoł pisze: Woda na tłokach ? Z tego opisu wynika , że poszła uszczelka pod glowicą - nie masz silnika zalanego wodą ?
Pojechałem ugadać sie z gosciem, wróciłem i wyjąłem rozrusznik i mu go zaniosłem. pozniej zamontowałem i tyle. kiedy miało go przylać??
ok, postaram się zrobić to dzisiaj.
aku od wczoraj jest podłączony, a dzis jak odpalałem to znowu coś swiszczy, jak sie zagrzeje to ustaje... może to być sparciały pasek klinowy?? wymieniany był ponad rok temu...
no i
;] dalej jak silnik ciepły to rozrusznik nie kręci;] powymieniam wszytkie kable i zobaczymy;/
[ Dodano: Czw 05 Lis, 2009 ]
Odświerzając: SPECJALNIE POST PO POSTEM
teraz rozrusznik juz prawie wcale nie kręcie, tzn kręci ale nie ma siły by uruchomic auto, trzeba go długo dusic. aku niby sprawny ( zielona kontrolka na nim jest )
zwora jakaś czy co??
jutro przeczyszcze styki i zobaczymy. ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
[ Dodano: Sob 07 Lis, 2009 ]
kable wyczyszczone, pali na dotyk ;]
aku od wczoraj jest podłączony, a dzis jak odpalałem to znowu coś swiszczy, jak sie zagrzeje to ustaje... może to być sparciały pasek klinowy?? wymieniany był ponad rok temu...
no i

[ Dodano: Czw 05 Lis, 2009 ]
Odświerzając: SPECJALNIE POST PO POSTEM
teraz rozrusznik juz prawie wcale nie kręcie, tzn kręci ale nie ma siły by uruchomic auto, trzeba go długo dusic. aku niby sprawny ( zielona kontrolka na nim jest )
zwora jakaś czy co??
jutro przeczyszcze styki i zobaczymy. ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
[ Dodano: Sob 07 Lis, 2009 ]
kable wyczyszczone, pali na dotyk ;]