Kompresja
Moderator: Moderatorzy
Kompresja
Witam
Chciałbym wiedzieć na czym polega kompresja ? Jakim sprzętem sie bada ? gdzie w silniku się podłacza ?? Jaki jest średni koszt ? czy da sie samwmu sprawdzić kompresje ?
Jestem zielony w tej sprawie...
Szukałem w szukajce ale nic nie znalazłem odpowiedzi na te pytania ;-)
Chciałbym wiedzieć na czym polega kompresja ? Jakim sprzętem sie bada ? gdzie w silniku się podłacza ?? Jaki jest średni koszt ? czy da sie samwmu sprawdzić kompresje ?
Jestem zielony w tej sprawie...
Szukałem w szukajce ale nic nie znalazłem odpowiedzi na te pytania ;-)
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
Kompresję sprawdza się specjalnym manometrem , wyktęca się świece zapłonowe bądź wtryski przy dieslach i się kręci silnik rozrusznikiem.
Można to zrobić pod blokiem o ile ma się przyrząd ale trzeba to robić w dwie osoby - jedna siedzi za sterem i kręci.
Można to zrobić pod blokiem o ile ma się przyrząd ale trzeba to robić w dwie osoby - jedna siedzi za sterem i kręci.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
- kupiec
- Pojemność: 1600
- Rocznik: 2005
- Generacja: Inny samochód
- Kontakt:
tak jak jamszoł pisze a koszt to w warsztatach od 30 do 50 zeta i robią na miejscu przynajmniej u mnie. w naszych klekotach to powinno być ok 30 bar na cylinder to bez problemu odpala zimny silnik. w moim to 20,20,15,20 i czeka mnie remoncik.
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
- kupiec
- Kontakt:
masz racje jamszoł ja maialem silnik benzynowy z 1981 roku i odpalał zima lato. tam nie ma bata jak świece dobre a diesel? jak nie spręży to możesz kręcić jak karuzela i kapa. możesz zalać olej Kujawski i pojedziesz ale komprecha to podstawa.
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
[*] 1.8 TD
kupiec, dzięki za odpowiedź, będę pamiętał że powinno być po około 30. Właśnie od 1 kwietnia biore urlop żeby dac auto do duzej naprawy w małej mieścinie koło Kalisza. Ponoc tam są fachowcy... Przy okazji poproszę im o sprawdzenie kompresji ;-) Jestem ciekaw ile kompresji mam. Mam pytanko. Jeżeli będzie np. średnio po 25 atm to trza wymienić wałek rozrządu ? (nie wiem czy to nie jest związane z rozrządem napinaczem i rolkami ???? bo własnie bede miał wymieniony cały rozrząd, pasek piszczy)
A jeśli będę miał za małe luzy zaworowe (np. w moim 1,3 HCS) i na nagrzanym silniku zawory nie będą się w pełni domykać? Jak by nie patrzeć dobre ustawienie rozrządu ma jednak znaczenie.Yagr pisze:na kompresję mają wpływ zużycie pierścieni tłokowych oraz szczelność gniazd zaworowych. Rozrząd nie ma z tym nic wspólnego.
Pozdrawiam.
- kupiec
- Kontakt:
mikosz ja w przyszłym tygodniu jadę do mechanika na sprawdzenie szczelności cylindrów. polega to na wtłaczaniu powietrza do cylindrów pod ciśnieniem (chyba 3.5 atmosfery, koszt 120 PLN) i jak się dowiedziałem jest to lepsze od sprawdzania kompresji która może wyjść nie dokładnie. gostek powiedział że po tym "badaniu" jest w stanie ocenić co jest z silnikiem czyli co do wymiany a co dobre. jak zrobię to napisze w tym temacie co i jak co by inni wiedzieli.
no i zrobione dopiero teraz. okazało się że cylindry 1 i 3 mają po 20% a 2 70% 4 80% i twierdze że jest to dokładniejsze niż mierzenie kompresji bo faktycznie jak po mierzeniu kompresji wyszło że tylko jeden cylinder jest zły a silnik chodził bardzo nierówno. koszt 120 zeta
no i zrobione dopiero teraz. okazało się że cylindry 1 i 3 mają po 20% a 2 70% 4 80% i twierdze że jest to dokładniejsze niż mierzenie kompresji bo faktycznie jak po mierzeniu kompresji wyszło że tylko jeden cylinder jest zły a silnik chodził bardzo nierówno. koszt 120 zeta
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
[*] 1.8 TD
Czy ktoś zna niedrogiego mechanika z manometrem aby sprawdził ciśnienie sprężania we Wrocławiu lub okolicach ?
Kiedyś dawno mechanik spod kalisza powiedział że kompresje sa bardzo dobre ale nie podał wyników. Wtedy nie znałem aż tak dobrze na wynikach kompresji
Oprócz kompresji naprawiał inne elementy.
Kiedyś dawno mechanik spod kalisza powiedział że kompresje sa bardzo dobre ale nie podał wyników. Wtedy nie znałem aż tak dobrze na wynikach kompresji