Ma ktos przepis na Zimne Nóżki
Moderator: Moderatorzy
Ma ktos przepis na Zimne Nóżki
Jak ktos ma sprawdzony przepis na tak zwane Zimne Nóżki to prosze o podanie go tutaj jakos naszła mnie wielka ochota na to danie
Ostatnio zmieniony 21 paź 2010, 21:44 przez ELpYndoL, łącznie zmieniany 1 raz.
1.gotujesz rosoła z porcji rosołowej
2.obierasz mięcho i wrzucasz do salaterek
3.dorzucasz poćwiartowaną marchew z rosoła
4.groszek konserwowy
5. jakieś zieleninki
6.przecedzasz wywar przez sitko
7.dodajesz do niego żelatyne spożywczą
8.gotujesz wywar
9.zalewasz do salaterek
10.czekasz jak stężeje
12.w tym czasie mrozisz w lodówce flaszke
13.jak noga stężeje to ją wyjmujesz,polewasz octem,nalewasz kielicha
14. SMACZNEGO
2.obierasz mięcho i wrzucasz do salaterek
3.dorzucasz poćwiartowaną marchew z rosoła
4.groszek konserwowy
5. jakieś zieleninki
6.przecedzasz wywar przez sitko
7.dodajesz do niego żelatyne spożywczą
8.gotujesz wywar
9.zalewasz do salaterek
10.czekasz jak stężeje
12.w tym czasie mrozisz w lodówce flaszke
13.jak noga stężeje to ją wyjmujesz,polewasz octem,nalewasz kielicha
14. SMACZNEGO
A ja pamiętam jak moja mama robiła zimne nóżki troche inaczej:
Kupujesz minimun 4 nóżki świńskie
Pozbywasz się ewentualnych włosów z nóżek (golenie lub opalanie)
Gotujesz ratki około 4 godzin na malutkim ogniu
Obierasz mięso i wrzucasz do salaterek (misek)
Wywar doprawiasz do smaku
Wywarem zalewasz mięso w salaterkach
Z tego co pamiętam żelatyny dodaje się w niewielkiej ilości, lub w ogóle.
Smacznego
Kupujesz minimun 4 nóżki świńskie
Pozbywasz się ewentualnych włosów z nóżek (golenie lub opalanie)
Gotujesz ratki około 4 godzin na malutkim ogniu
Obierasz mięso i wrzucasz do salaterek (misek)
Wywar doprawiasz do smaku
Wywarem zalewasz mięso w salaterkach
Z tego co pamiętam żelatyny dodaje się w niewielkiej ilości, lub w ogóle.
Smacznego
W świńskich nóżkach tak jak w golonce jest coś co zastępuje żelatynę. Nie wiem jak to się fachowo nazywa ale takie cóś istnieje. Kiedyś gotując 14 golonek dla kumpli po wyjęciu golonek z wywaru zrobił się galert (galareta).kris2629 pisze:jakobs72, żelatyne musisz dać,żeby zrobiła się galareta,co to za zimne giry bez galarety?
Ja zresztą nie jestem zwolennikiem sztucznej żelatyny w za dużych ilościach. Po prostu nie smakuje mi