Strona 1 z 1
Ma ktos przepis na Zimne Nóżki
: 21 paź 2010, 20:50
autor: ELpYndoL
Jak ktos ma sprawdzony przepis na tak zwane Zimne Nóżki to prosze o podanie go tutaj
jakos naszła mnie wielka ochota na to danie
: 21 paź 2010, 21:40
autor: kris
1.gotujesz rosoła z porcji rosołowej
2.obierasz mięcho i wrzucasz do salaterek
3.dorzucasz poćwiartowaną marchew z rosoła
4.groszek konserwowy
5. jakieś zieleninki
6.przecedzasz wywar przez sitko
7.dodajesz do niego żelatyne spożywczą
8.gotujesz wywar
9.zalewasz do salaterek
10.czekasz jak stężeje
12.w tym czasie mrozisz w lodówce flaszke
13.jak noga stężeje to ją wyjmujesz,polewasz octem,nalewasz kielicha
14. SMACZNEGO
: 21 paź 2010, 21:58
autor: Lukas
W lodówce mam w słoiku pyszne zimne nóżki...
Mój przepis:
Powiedz babci, że masz ochotę na zimne nóżki bo ona takie pyszne przecież robi.
Po pewnym czasie w lodówce masz słoik zimnych wspaniałych nóżek
:D
Pozdrawiam!
: 22 paź 2010, 09:08
autor: Megi
Lukas pisze:Mój przepis:
Powiedz babci, że masz ochotę na zimne nóżki bo ona takie pyszne przecież robi.
Po pewnym czasie w lodówce masz słoik zimnych wspaniałych nóżek
tak, nasza babcia jest bezcenna
: 22 paź 2010, 17:23
autor: ELpYndoL
Lukas, zdaje sie ze to bedzie najlepszy przepis
: 22 paź 2010, 19:53
autor: iglaxr3i
Czemu mi ten temat wiaze sie ze stryktogranicznym epizodem kobiecym
: 23 paź 2010, 13:38
autor: jakobs72
A ja pamiętam jak moja mama robiła zimne nóżki troche inaczej:
Kupujesz minimun 4 nóżki świńskie
Pozbywasz się ewentualnych włosów z nóżek (golenie lub opalanie)
Gotujesz ratki około 4 godzin na malutkim ogniu
Obierasz mięso i wrzucasz do salaterek (misek)
Wywar doprawiasz do smaku
Wywarem zalewasz mięso w salaterkach
Z tego co pamiętam żelatyny dodaje się w niewielkiej ilości, lub w ogóle.
Smacznego
: 23 paź 2010, 14:37
autor: kris
jakobs72, żelatyne musisz dać,żeby zrobiła się galareta,co to za zimne giry bez galarety?
: 23 paź 2010, 14:58
autor: jakobs72
kris2629 pisze:jakobs72, żelatyne musisz dać,żeby zrobiła się galareta,co to za zimne giry bez galarety?
W świńskich nóżkach tak jak w golonce jest coś co zastępuje żelatynę. Nie wiem jak to się fachowo nazywa ale takie cóś istnieje. Kiedyś gotując 14 golonek dla kumpli po wyjęciu golonek z wywaru zrobił się galert (galareta).
Ja zresztą nie jestem zwolennikiem sztucznej żelatyny w za dużych ilościach. Po prostu nie smakuje mi
: 23 paź 2010, 18:30
autor: ELpYndoL
jutro bede miał zimne nózki
az mi slinka leci
: 23 paź 2010, 19:40
autor: Megi
Yanek pisze:jutro bede miał zimne nózki az mi slinka leci
same przyjda ?
: 23 paź 2010, 20:20
autor: kris