Strona 1 z 1

Leczo

: 03 maja 2009, 18:56
autor: Blazey
Co potrzeba:
- skrawki wędlin, mogą być resztki z lodówki, ścinki ze sklepu lub specjalnie kupiona w tym celu
- cebula
- papryka, osobiście daję wielokolorową
- pomidory, mogą być świeże lub z puszki
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy, w tym papryka słodka i ostra
- może być cukinia

Jak ugotować:
Wędliny kroimy w kostkę i do gara, niech się powoli wytapia i przypieka. W tym czasie kroimy w półplasterki lub sporą kostkę cebulę. Jak wędlina osiągnie zadowalający nas stopień zrumienienia, cebula ląduje w garze. I niech się dusi, a nie smaży. Paprykę kroimy w kawałki, kostkę, jak wygodniej. Gdy cebula będzie już miękkawa, dosypujemy paprykę i dusimy do prawie miękkości. Na koniec dodajemy pomidory i koncentrat. Przyprawiamy solą, pieprzem, wegetą, papryką słodką i ostrą, czasem trzeba dosypać trochę cukru lub zakwasić sokiem z cytryny. Potrawa powinna mieć dość wyraźny paprykowy smak. Jeśli chcemy by potrawy było więcej, wraz z papryką dodajemy cukinię.

Proporcji nie podaję, bo można je zmieniać względem posiadania i preferencji. Czas gotowania, to około 20- 30 minut.

: 09 maja 2009, 21:35
autor: nasa
proponuje jeszcze dodać pieczarki

: 11 maja 2009, 16:42
autor: bielu
dla osób które lubią OSTRE wrażenia polecam dosypać pieprzu kajetańskiego, całkiem fajna sprawa ale lubi czasem piec 2 razy :D

: 11 maja 2009, 16:52
autor: Arcadio
lepsze od proszków są żywe papryczki piri piri. Pamiętajcie żeby usuwać pestki, które po przejściu całego układu pokarmowego potrafią nieźle dopiec na posiedzeniu rady ministrów ;)
bielu pisze:dosypać pieprzu kajetańskiego
pewnie chodziło o pieprz cayenne czyli kajeński po naszemu ;)

: 11 maja 2009, 16:58
autor: bielu
a bardzo możliwe :D musiałem sie pomylić...ja na nazwy nie patrze tylko wiem co kiedy i do czego potrzebuje wiec sypie :D

: 11 maja 2009, 17:29
autor: Blazey
Z ostrych rzeczy, to ostano w tureckim sklepie kupiłem coś, co się nazywa PUL - BIBER. Takie czerwone małe płatki (prawie jak pokarm dla rybek :D ). Golić się tym można. Polecam również sambal i pieprz surinamski (wszelkie przyprawy z Surinamu). Tym to już można dziury w betonie robić.

Ja tam do lecza pieczarek nie dodaje. Mi się to osobiście nie komponuje. Choć w sumie to jest "śmietnik" i można wrzucić co się chce.

: 12 maja 2009, 23:54
autor: kvazi555
dopiero wróciłem z matur ustnychz polskiego i bym sobie leczo chetnie wszamał!