Skrzynia biegów z 1.6 do 1.8?

Moderator: Moderatorzy

deathrider_85

Skrzynia biegów z 1.6 do 1.8?

Post autor: deathrider_85 »

Witam!
Mam pytanie, czy skrzynia biegów z 1.6 16V w mkVI '94 ma dokładnie takie same przełożenia jak skrzynia z 1.8 16V RDA w mkV '92? Sprzęgło raczej jest to samo.
Właśnie mam okazję kupić sprawną skrzynię (oby) do mojego Xr3i (mam standardową fabrycznie w której niestety kończy się synchronizator 2 biegu).
W załączniku dane z których wersji silnikowych niby skrzynia pasuje.
Pozdrawiam
Załączniki
Załącznik :)
Załącznik :)
deathrider_85

Kurde właśnie mam lekkie obawy, bo wkurzę jak dam za przekładkę 300zł + chyba zmienię sobie sprzęgło, żeby drugi raz wszystkiego nie rozbierać, a tu się okaże, że ma inne przełożenia skrzynia :/.
Z tego co szukałem, to powinno być to samo, ale czy na pewno?
Awatar użytkownika
KuRowSKi
Kontakt:

Post autor: KuRowSKi »

Jak ta twoja skrzynia standardowa to MTX75 która była montowana tylko w XR3i, RS2000, później w MONDEO, a nawet jest montowana w VOLVO S40/V50, To tą skrzynie z 1,6 możesz sobie darować.
www.VolvoTech.pl ---Elektromechanik---
deathrider_85

KuRowSKi pisze:Jak ta twoja skrzynia standardowa to MTX75 która była montowana tylko w XR3i, RS2000, później w MONDEO, a nawet jest montowana w VOLVO S40/V50, To tą skrzynie z 1,6 możesz sobie darować.
Właśnie mój XR3i to RDA ten dla ubogich ;), czyli zwykła skrzynia w oryginale (sporadycznie były ze skrzynią MTX).
Awatar użytkownika
KuRowSKi
Kontakt:

To raczej ta skrzynia ma te same przełożenia. Mocowanie ma te same. Ewentualnie jak możesz to zobacz czy jest ten sam numer części na skrzyniach. Rzóżnica między 90HP a 105 nie jest tak ogromna żeby Ford modyfikował przełożenia.
Awatar użytkownika
nonam

Post autor: nonam »

KuRowSKi, pomyłka, MTX75 występowała także w 1.8 TD :)
Bo z mocą jest tak, że zawsze jej za mało.

Kierowca bombowca.
deathrider_85

nonam pisze:KuRowSKi, pomyłka, MTX75 występowała także w 1.8 TD :)
Ale chyba inne przełożenia miała, a przynajmniej przełożenie główne.
Paul

Post autor: Paul »

deathrider_85, Czy masz podnoszony wsteczny ? Jeśli tak to masz MTX75, jeśli nie to IB5. Znam przypadki przekładek skrzyni IB5 do fiesty XR2i. Tam seryjnie jest MTX75. I da się :mrgreen:
deathrider_85

Nie mam podciąganego wstecznego, pisze przecież, że nie mam MTX'a :) i cieszę się z tego, bo sprzęgło śmieszne pieniądze kosztuje dzięki temu, które ze skrzynią chciałbym wymienić :lol:.
Program do Forda pokazuje, że seryjnie mam założoną IB5.
deathrider_85

Up'ne sobie temat :smile:
Awatar użytkownika
Yagr
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

masz IB05- to zmodernizowana BC-05 (dodali podwójne synchronizatory 1,2,3 biegu inne łożyska i pare innych dupereli), w mojej ocenie do twojego RDA możesz spokojnie ładowac skrzynię z 1,6 16v - nawet jesli bedą niewielkie zmiany w przełożeniach to po prostu któryś bieg będziesz miał ciut dłuższy lub krótszy. Wg WKŁ przełożenia sa takie same ;)
Polak potrafi!!

ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi

spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
deathrider_85

Yagr pisze:masz IB05- to zmodernizowana BC-05 (dodali podwójne synchronizatory 1,2,3 biegu inne łożyska i pare innych dupereli), w mojej ocenie do twojego RDA możesz spokojnie ładowac skrzynię z 1,6 16v - nawet jesli bedą niewielkie zmiany w przełożeniach to po prostu któryś bieg będziesz miał ciut dłuższy lub krótszy. Wg WKŁ przełożenia sa takie same ;)
Właśnie wiem, że książka podaje to samo :). Temat założyłem, żeby spytać czy ktoś na samym sobie nie testował.
Awatar użytkownika
KuRowSKi
Kontakt:

A czy ktoś moze wsadzał skrzynię automatyczną CVT?
AUTOMAT
Czy da się taką zamontować do XR3i i czy oprócz samej skrzyni lewarka, potrzebne jest coś jeszcze? Jak to wygląda z elektryką?
deathrider_85

No i stało się:
- nowe sprzęgło Valeo
- przeguby zmienione
- oryginalna skrzynia 92WT-7F096-AA III/1 zastąpiona została skrzynią z 1.6 symbol D96WT-7S096-EA XXXI/2A
No i autko jeździ nic nie zgrzyta, przełożenia może i są takie same, ale zmieniły się dość mocno prędkości na poszczególnych biegach (inne przełożenie główne).
1 - było trochę ponad 60 jest niecałe 50
2 - było trochę ponad 100 jest trochę ponad 80
3 - było 140 jest koło 120/130
Dalej jeszcze nie sprawdzałem, ale na piątce mogę teraz spokojnie jechać 60km/h.
Zastanawiam się jak spalanie się w aucie podniesie, szczególnie na trasie. Ciekawe ile pali 1.8Xr3i z MTX'em?
Zaczynam teraz myśleć nad zmianą synchronizatorów w starej skrzyni i nad wrzuceniem jej na lato spowrotem do samochodu. Muszę tylko kogoś znaleźć kto mi za przyzwoitą kasę remont zrobi :].
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Nie szalej tylko przy przyspieszaniu bo zerwiesz tarczę .
Od 1,6 tarcza i docisk są trochę delikatniejsze.
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
ODPOWIEDZ