Skrzynia biegów z 1.6 do 1.8?
Moderator: Moderatorzy
Skrzynia biegów z 1.6 do 1.8?
Witam!
Mam pytanie, czy skrzynia biegów z 1.6 16V w mkVI '94 ma dokładnie takie same przełożenia jak skrzynia z 1.8 16V RDA w mkV '92? Sprzęgło raczej jest to samo.
Właśnie mam okazję kupić sprawną skrzynię (oby) do mojego Xr3i (mam standardową fabrycznie w której niestety kończy się synchronizator 2 biegu).
W załączniku dane z których wersji silnikowych niby skrzynia pasuje.
Pozdrawiam
Mam pytanie, czy skrzynia biegów z 1.6 16V w mkVI '94 ma dokładnie takie same przełożenia jak skrzynia z 1.8 16V RDA w mkV '92? Sprzęgło raczej jest to samo.
Właśnie mam okazję kupić sprawną skrzynię (oby) do mojego Xr3i (mam standardową fabrycznie w której niestety kończy się synchronizator 2 biegu).
W załączniku dane z których wersji silnikowych niby skrzynia pasuje.
Pozdrawiam
Jak ta twoja skrzynia standardowa to MTX75 która była montowana tylko w XR3i, RS2000, później w MONDEO, a nawet jest montowana w VOLVO S40/V50, To tą skrzynie z 1,6 możesz sobie darować.
www.VolvoTech.pl ---Elektromechanik---
Właśnie mój XR3i to RDA ten dla ubogichKuRowSKi pisze:Jak ta twoja skrzynia standardowa to MTX75 która była montowana tylko w XR3i, RS2000, później w MONDEO, a nawet jest montowana w VOLVO S40/V50, To tą skrzynie z 1,6 możesz sobie darować.

To raczej ta skrzynia ma te same przełożenia. Mocowanie ma te same. Ewentualnie jak możesz to zobacz czy jest ten sam numer części na skrzyniach. Rzóżnica między 90HP a 105 nie jest tak ogromna żeby Ford modyfikował przełożenia.
- Yagr
- Pojemność: 1598
- Rocznik: 2007
- Generacja: MK2
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
masz IB05- to zmodernizowana BC-05 (dodali podwójne synchronizatory 1,2,3 biegu inne łożyska i pare innych dupereli), w mojej ocenie do twojego RDA możesz spokojnie ładowac skrzynię z 1,6 16v - nawet jesli bedą niewielkie zmiany w przełożeniach to po prostu któryś bieg będziesz miał ciut dłuższy lub krótszy. Wg WKŁ przełożenia sa takie same 

Polak potrafi!!
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi
spieprzyć!
P I W O L E C Z Y !
"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Właśnie wiem, że książka podaje to samoYagr pisze:masz IB05- to zmodernizowana BC-05 (dodali podwójne synchronizatory 1,2,3 biegu inne łożyska i pare innych dupereli), w mojej ocenie do twojego RDA możesz spokojnie ładowac skrzynię z 1,6 16v - nawet jesli bedą niewielkie zmiany w przełożeniach to po prostu któryś bieg będziesz miał ciut dłuższy lub krótszy. Wg WKŁ przełożenia sa takie same

A czy ktoś moze wsadzał skrzynię automatyczną CVT?
AUTOMAT
Czy da się taką zamontować do XR3i i czy oprócz samej skrzyni lewarka, potrzebne jest coś jeszcze? Jak to wygląda z elektryką?
AUTOMAT
Czy da się taką zamontować do XR3i i czy oprócz samej skrzyni lewarka, potrzebne jest coś jeszcze? Jak to wygląda z elektryką?
No i stało się:
- nowe sprzęgło Valeo
- przeguby zmienione
- oryginalna skrzynia 92WT-7F096-AA III/1 zastąpiona została skrzynią z 1.6 symbol D96WT-7S096-EA XXXI/2A
No i autko jeździ nic nie zgrzyta, przełożenia może i są takie same, ale zmieniły się dość mocno prędkości na poszczególnych biegach (inne przełożenie główne).
1 - było trochę ponad 60 jest niecałe 50
2 - było trochę ponad 100 jest trochę ponad 80
3 - było 140 jest koło 120/130
Dalej jeszcze nie sprawdzałem, ale na piątce mogę teraz spokojnie jechać 60km/h.
Zastanawiam się jak spalanie się w aucie podniesie, szczególnie na trasie. Ciekawe ile pali 1.8Xr3i z MTX'em?
Zaczynam teraz myśleć nad zmianą synchronizatorów w starej skrzyni i nad wrzuceniem jej na lato spowrotem do samochodu. Muszę tylko kogoś znaleźć kto mi za przyzwoitą kasę remont zrobi :].
- nowe sprzęgło Valeo
- przeguby zmienione
- oryginalna skrzynia 92WT-7F096-AA III/1 zastąpiona została skrzynią z 1.6 symbol D96WT-7S096-EA XXXI/2A
No i autko jeździ nic nie zgrzyta, przełożenia może i są takie same, ale zmieniły się dość mocno prędkości na poszczególnych biegach (inne przełożenie główne).
1 - było trochę ponad 60 jest niecałe 50
2 - było trochę ponad 100 jest trochę ponad 80
3 - było 140 jest koło 120/130
Dalej jeszcze nie sprawdzałem, ale na piątce mogę teraz spokojnie jechać 60km/h.
Zastanawiam się jak spalanie się w aucie podniesie, szczególnie na trasie. Ciekawe ile pali 1.8Xr3i z MTX'em?
Zaczynam teraz myśleć nad zmianą synchronizatorów w starej skrzyni i nad wrzuceniem jej na lato spowrotem do samochodu. Muszę tylko kogoś znaleźć kto mi za przyzwoitą kasę remont zrobi :].