Nigdy tematem car-audio za bardzo się nie interesowałem - jeździłem na tym co było. Przez to kompletnie zielony w temacie.
Odziedziczyłem ostatnio radyjko Sony, pierwsze radio samochodowe na CD

Pytanie dotyczy bardziej głośników. Te co mam - charczą i trzeszczą - pewnie fabryczne z essiego (czyli mają 11 lat). Wypadałoby na coś to wymienić.
Pytanie: na co? Widziałem kilka tematów m. in. jak włożyć głośniki 16,5 do tych dziur 12. Ale nie rozumiem po co.
Radio jest 4x40 Wat. Jakie powinienem do niego podłączyć głośniki? 40 Wat? Dobrze myślę? Czy trochę większe (50) coby zapas mocy był? Jeśli tak - przecie są normalne 12tki o takiej mocy. Po co kupować większe? Jest lepsza jakość dźwięku? Czy chodzi po prostu o moc?
Bo rozumiem, że jeśli chciałbym podłączyć np. głośniki 120W do mojego radia, to ma to sens tylko i wyłącznie poprzez wzmacniacz. Dobrze myślę? Ma to sens? Jaki jest tego koszt?
Nie jestem jakimś audiofilem, tunningowcem itd itp - chce po prostu mieć normalny dźwięk bez żadnych trzasków i wrzasków

Kolejne pytanie - głośniki tył - gdzie je się wkłada w kombiaku? Myślałem, ze w te słupki dookoła tylnej szyby - ale tam miejsca jakoś na to nie ma. I gdzie kabel ciągnąć? I gdzie go podłączyć? Do tej kostki jakoś?
Ehh, ale lama jestem