po odpaleniu chwile pochodzi i gaśnie

Moderator: Moderatorzy

Kleszczak
Posty: 996
Rejestracja: 24 lut 2015, 07:10
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
Pojemność: 2000
Rocznik: 1993
Generacja: MK6
Nadwozie: Cabrio

po odpaleniu chwile pochodzi i gaśnie

Post autor: Kleszczak » 10 kwie 2020, 10:52

RS 2000 mk6
Witam, odpalam auto, pochodzi z pięć sekund i obroty spadają i gaśnie, dodanie gazu nic nie daje bo też gaśnie. Benzyna jest.

Awatar użytkownika
kupiec
Posty: 11319
Rejestracja: 08 paź 2007, 00:34
Lokalizacja: tychy
Pojemność: 1600
Rocznik: 1991
Generacja: MK5
Nadwozie: Cabrio
Kontakt:

Re: po odpaleniu chwile pochodzi i gaśnie

Post autor: kupiec » 10 kwie 2020, 15:24

Wyłącz i załącz
Odłącz aku na 5 min
Sprzedaj auto
:d
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty

Awatar użytkownika
Jamszoł
Posty: 21713
Rejestracja: 29 lip 2006, 01:17
Lokalizacja: Kalisz
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Re: po odpaleniu chwile pochodzi i gaśnie

Post autor: Jamszoł » 10 kwie 2020, 15:25

Zapomniałeś o oddaniu na złom :d
6.11.2010/28.08.2012_16.30

Awatar użytkownika
kupiec
Posty: 11319
Rejestracja: 08 paź 2007, 00:34
Lokalizacja: tychy
Pojemność: 1600
Rocznik: 1991
Generacja: MK5
Nadwozie: Cabrio
Kontakt:

Re: po odpaleniu chwile pochodzi i gaśnie

Post autor: kupiec » 10 kwie 2020, 15:27

A no tak. Przepraszam
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty

Awatar użytkownika
Yagr
Posty: 13495
Rejestracja: 23 lip 2006, 00:12
Lokalizacja: Kraków
Pojemność: 1400
Rocznik: 1991
Generacja: MK5
Nadwozie: Cabrio
Kontakt:

Re: po odpaleniu chwile pochodzi i gaśnie

Post autor: Yagr » 10 kwie 2020, 15:31

W temacie RS2000 to chyba WieSiu będzie zorientowany... w mojej ocenie może być problem natury elektrycznej - któryś z czujników wariuje albo np. jakiś wężyk podciśnieniowy wypadł ze swojego miejsca. Jeszcze inna możliwość to przytkany dolot powietrza albo pompa paliwa straciła wydajność... wiele może być....
Polak potrafi!!



ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi



spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"

Awatar użytkownika
Jamszoł
Posty: 21713
Rejestracja: 29 lip 2006, 01:17
Lokalizacja: Kalisz
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Re: po odpaleniu chwile pochodzi i gaśnie

Post autor: Jamszoł » 10 kwie 2020, 15:31

Kleszczu - sprawdź czy po odpaleniu pracuje pompa paliwa
Bo z opisu wygląda , że po przekręceniu kluczyka pompa startuje - podbija ciśnienie i się wyłącza
Dalej gdy zapodasz na rozruch to się już nie załącza i silnik zaskakuje na tym co ma w listwie i po wypaleniu gaśnie
Zerknął bym też do gniazda/wtyczki od czujnika położenia wału
6.11.2010/28.08.2012_16.30

Kleszczak
Posty: 996
Rejestracja: 24 lut 2015, 07:10
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
Pojemność: 2000
Rocznik: 1993
Generacja: MK6
Nadwozie: Cabrio

Re: po odpaleniu chwile pochodzi i gaśnie

Post autor: Kleszczak » 10 kwie 2020, 21:32

Jamszoł pisze:
10 kwie 2020, 15:31
Kleszczu - sprawdź czy po odpaleniu pracuje pompa paliwa
Bo z opisu wygląda , że po przekręceniu kluczyka pompa startuje - podbija ciśnienie i się wyłącza
Dalej gdy zapodasz na rozruch to się już nie załącza i silnik zaskakuje na tym co ma w listwie i po wypaleniu gaśnie
Zerknął bym też do gniazda/wtyczki od czujnika położenia wału
dzięki, pompka jest nowa wymieniona w zimie co nie znaczy że jest z nią coś nie tak, po przekręceniu kluczyka słychać. Głupio zapytam, dawno siedziałem w temacie. Gdzie jest czujnik położenia wału?

Awatar użytkownika
Jamszoł
Posty: 21713
Rejestracja: 29 lip 2006, 01:17
Lokalizacja: Kalisz
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Re: po odpaleniu chwile pochodzi i gaśnie

Post autor: Jamszoł » 10 kwie 2020, 22:01

Po przekręceniu kluczyka słychać na moment i się wyłącza - po raz drugi się uruchamia gdy zaczynasz kręcić silnikiem
Czujnik położenia wału powinieneś znaleźć na bloku silnika , tuż przed kołem zamachowym
Może , jak zaczyna się silnik telepać to się rozłącza ? albo przewód gdzieś dotyka ?
Jak ten czujnik nie przekaże sygnału do kompa to komp odłącza zasilanie na cewkę
6.11.2010/28.08.2012_16.30

Awatar użytkownika
nonam
Posty: 4146
Rejestracja: 06 wrz 2007, 23:24
Lokalizacja: Kalisz

Re: po odpaleniu chwile pochodzi i gaśnie

Post autor: nonam » 10 kwie 2020, 23:40

Z ciekawości, sprawdź czujnik uderzeniowy przy progu. Tak mi się kojarzy że w moim on był problrmem jak auto nagle przestało działać...
Bo z mocą jest tak, że zawsze jej za mało.

Kierowca bombowca.

Kleszczak
Posty: 996
Rejestracja: 24 lut 2015, 07:10
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
Pojemność: 2000
Rocznik: 1993
Generacja: MK6
Nadwozie: Cabrio

Re: po odpaleniu chwile pochodzi i gaśnie

Post autor: Kleszczak » 11 kwie 2020, 09:32

nonam pisze:
10 kwie 2020, 23:40
Z ciekawości, sprawdź czujnik uderzeniowy przy progu. Tak mi się kojarzy że w moim on był problrmem jak auto nagle przestało działać...
to sprawdziłem, dziś jeszcze robię auto sąsiadowi i później zajrzę.

Awatar użytkownika
WieSiu
Posty: 21427
Rejestracja: 28 mar 2004, 17:41
Lokalizacja: Wrocław
Pojemność: 1600
Rocznik: 1985
Generacja: MK3
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Re: po odpaleniu chwile pochodzi i gaśnie

Post autor: WieSiu » 11 kwie 2020, 17:55

zaczłąbym jednak od sprawdzenia wydajności pompy paliwa ;) ale zeby po chwili zgasł,to by mysiala pompa bardzo mizernie dawac paliwa.
Orion 1.6 79KM 1985 Automat
Escort 2.0 150KM LPG Cabrio 1991
Lancia Phedra 3.0 204KM 2004
Suzuki Vitara 1998 2.0 V6
Kymco Super 9 LC 2011

x Windstar 3.0 148KM LPG 1997, Escort 1.8TD 90KM Van 1997, Scorpio 2.9 24v 207KM Sedan 1995, Fiesta 1.3 60KM 5D 1996, Escort 1.6 105KM 3D 1996, Escort 1.8 TD 70KM Van 1999, Puma 1.7 125KM 1998, Escort 1.8 TD 90KM Kombi Ghia 1996, Escort 1.3 60KM LPG 5D 1994/1995, Skoda 105 1984 a potem 1982

Kleszczak
Posty: 996
Rejestracja: 24 lut 2015, 07:10
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
Pojemność: 2000
Rocznik: 1993
Generacja: MK6
Nadwozie: Cabrio

Re: po odpaleniu chwile pochodzi i gaśnie

Post autor: Kleszczak » 14 kwie 2020, 21:48

Dziękuję wszystkim, problem był z pompą a właściwie z przewodem którym podaje paliwo, w zimie mechanicy podali przewód nie odporny na paliwo, sparciał i spuchł. Przy okazji wymieniłem cewkę i silnik odżył.

ODPOWIEDZ