Podpinam się
Standardowe pytanie - czy to się opłaca? Od 6-ciu miesiecy jak mam auto, potwierdziło się że silnik jest w dobrym stanie, żadnych niespodzianek, osiągi i spalanie poprawne - no i przychodzi czas by sie zastanowic nad LPG.
Nie wiem czemu wszedzie gdzie wspomne o LPG, slysze : "LPG do Forda 16V? Nie, zly pomysl, bo costam z zaworami sie dzieje" Prawda to czy raczej "z dpy wziente"? Kiedys gdzies wyczytalem (na jakiej brytyjskiej stronie o silnikach forda) ze fabryczny problem zapiekajacych sie zaworow w Zetec'ach zostal poprawiony od roku 93 czy 94. Wiec moj rocznik jest ok.
W czasie 6ciu miesiecy zrobilem ok 5000km (wiem że nie wiele), wg kalkulatorów w necie,
Cena paliwa 4.45 2,20
Średnie spalanie (litry/100km) 9 11.25
Ilość mies.przejedżanych km 800 800
Wynik:
Parametr Benzyna Gaz Oszczędność
Średnie spalanie (litry/100km) 9 11.25 ----
Średnie mies. zużycie paliwa 72 90 ----
Średnie mies. zużycie paliwa 72 90 ----
Średnie koszt miesięczny 320.4 180 140,40
Średnie koszt roczny 3844.8 2160 1 684,80
Jak widać wg tych danych, rocznie mogłbym zaoszczedzic ok 1500zł. Przyjmując że instalacja do mojego esa to dzisiaj koszt ok 1400zł. Musiałbym tym autem jezdzic jeszcze min 2-3 lata by zaoszczedzić, i to jest w porzadku, nie planuje sie go pozbywac. Natomiast czy za pare miesiecy nie bede musial jezdzic dwa razy dalej i czesciej w miesiacu - tego nie wiem bo dzis jako student nie mam stałej pracy i dojezdzam to tu to tam dwa-trzy razy w tygodniu, ale koncze studia w lipcu i bede szukal normalnej pracy dlatego jest to calkiem prawdopodobne. Takze to jest wersja minimum.
Prosze o konkretne opinie, im szybciej mnie od tego pomyslu odwiedziecie tym lepiej, nie chce sobie glowy zawracac skoro nie ma to sensu

A jak zachecicie to i fajnie bo lubie oszczedzac [oraz "deptac" a to kosztuje]