clhseba pisze:a czy większa antenie nie równa sie więcej szumów?? (tak powiedział mi koles z serwisu CB )
Większa antena - lepszy odbiór .
Źle wystrojona antena to więcej szumów .
Mówi Ci to krótkofalowiec
kris2629 pisze:w terenie zabudowanym wystarczy florydka 45 cm.,ja z taką latałem i chodziła na 3-4 kilosów
Jeśli ktoś kupuje CB radio tylko po to , żeby mieć anty radar - to wystarcza .
Ja CB radia nie uzywam jako anty- miśkowego wynalazku - Radio CB słóży mi po to , do czego zostało stworzone - do łączności .
Dobra antena 145 cm ustawiona poprawnie i poprawnie zestrojona to łączność między samochodami w terenie otwartym do 30 km w terenie zabudowanym 10-15 km.
Jadąc w 2 -3 mobile nie ma obawy , że się utraci łączność między sobą wjeżdżając do miasta .
A łączność mobil - bazówka ? - z Poznania (Rondo Rataje ) do Kalisza czy Łódź (wylot na Kalisz) do Kalisza ; Bydgoszcz - Kalisz oraz Psie Pole (Wrocław) Kalisz - to żaden problem - mowa oczywiście o modulacji AM i FM .
Nie jednokrotnie zaczynałem z ojcem gadać pod moim blokiem a kończyłem pod blokiem mojej ciotki w Modlinie - Twierdza - mówiąc na odchodne - kończymy , bo wysiadam - oczywiście żona była na mnie zła , bo całą droge gadałem do mikrofonu a nie do żony

- w modulacji SSB
Po to dla mnie jest CB a nie jakieś marne łączności na 2-3 km - na taką odległość to można gadać przez otwarte okno

- oczywiście tu przesadzam