dziwne zjawisko
Moderator: Moderatorzy
Możliwa przyczyna 1: padł alternator, rolki, itd...
Możliwa przyczyna 2: padło coś w silniku i obroty spadają tak, że alternator przestaje pracować.
I tak dalej. Zaraz pewnie podadzą ci kupę innych możliwości.
Nadal za mało danych do jakiejkolwiek diagnostyki. Sam hałas i to niedokładnie zlokalizowany nic nie daje.
Jak się zachowuje auto w czasie jazdy? Jak poprawnie, to naładuj akumulator i jedź do mechanika.
Zużyte rolki szumią lub piszczą a nie klekoczą.
Możliwa przyczyna 2: padło coś w silniku i obroty spadają tak, że alternator przestaje pracować.
I tak dalej. Zaraz pewnie podadzą ci kupę innych możliwości.
Nadal za mało danych do jakiejkolwiek diagnostyki. Sam hałas i to niedokładnie zlokalizowany nic nie daje.
Jak się zachowuje auto w czasie jazdy? Jak poprawnie, to naładuj akumulator i jedź do mechanika.
Zużyte rolki szumią lub piszczą a nie klekoczą.
- kupiec
- Pojemność: 1600
- Rocznik: 2005
- Generacja: Inny samochód
- Nadwozie: Kombi
- Kontakt:
zrób to a bedziesz wiedział czy to alternator czy coś innego.ściągnij pasek od alternatora i odpal - zobacz co wtedy
jak coś innego to bedziemy się martwić albo pojedziesz do mechanika.
jeżeli alternator to możesz sam go wymontować i oddać do naprawy albo wymienić na nowy.
tak zapytam kolegów czy walnięty alternator może powodować "zakłócenia" w pracy silnika?
teraz mi się przypomniało że gdzieś czytałem czy ktoś mi mówił że był taki przypadek że walnięty alternator "zakłócał" prace silnika ale jak i co to było to już nie pamiętam

Ostatnio zmieniony 16 maja 2009, 19:17 przez kupiec, łącznie zmieniany 1 raz.
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
- kupiec
- Kontakt:
to nie miało się do tematu tylko tak zapytałem jakbyś nie zakumał i właśnie jakoś nie zakumałeśBlazey pisze:Chyba nie tędy droga.

poprawiłem i co? teraz bedziesz jeszcze wytykał błędy ortograficzne?Blazey pisze:"zakłuceń".
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
[*] 1.8 TD
Akumulator nie musi być walnięty. Wystarczy, ze będzie rozładowany. Każde auto z elektroniką zarządzającą, to pożeracz prądu.
Ale temat rozwija się czynnego udziału autora. Jak pisałem, należy trochę posprawdzać, by coś było wiadomo. Bo na razie gdybamy. Alternator może być uszkodzony, ale podejrzewam, ze jest jeszcze coś.
PS. Uważam, że jakość wypowiedzi jest oznaką szacunku dla innych. Nie przeczę, że błędy mnie rażą. A przecież to niewiele kosztuje, by sprawdzić, co jest podkreślone na czerwono po napisaniu (każda porządna przeglądarka podkreśla błędy) i przeczytać na szybko swoją twórczość. Choć bywam na forum, gdzie i tak, jakbyśmy się wszyscy sprężyli, to i tak nie przebijemy tamtejszych
Ale temat rozwija się czynnego udziału autora. Jak pisałem, należy trochę posprawdzać, by coś było wiadomo. Bo na razie gdybamy. Alternator może być uszkodzony, ale podejrzewam, ze jest jeszcze coś.
PS. Uważam, że jakość wypowiedzi jest oznaką szacunku dla innych. Nie przeczę, że błędy mnie rażą. A przecież to niewiele kosztuje, by sprawdzić, co jest podkreślone na czerwono po napisaniu (każda porządna przeglądarka podkreśla błędy) i przeczytać na szybko swoją twórczość. Choć bywam na forum, gdzie i tak, jakbyśmy się wszyscy sprężyli, to i tak nie przebijemy tamtejszych

- kupiec
- Kontakt:
mam zacofaną przeglądarkeBlazey pisze:każda porządna przeglądarka podkreśla błędy
więc kolega nordex powinien odłączyć alternator celem przekonania się i nas czy to była przyczyna tych dźwięków. jeżeli nie to działamy dalej. teraz to faktycznie zacznie się gdybanie co i jak.Blazey pisze:Alternator może być uszkodzony, ale podejrzewam, ze jest jeszcze coś.
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
[*] 1.8 TD
- Jamszoł
- Pojemność: 2300
- Rocznik: 2008
- Generacja: MK4
- Kontakt:
A ja jeszcze pogdybam
Jeśli jest walniety alternator - co zresztą jest pewne - bo kontrolka ładowania się świeci a aku jest słaba - nie na tyle (narazie) , żeby nie odpalić - ale jednak - to napięcie będzie na instalacji niskie a co za tym idzie , wszystkie czujniki zaczną przekłamywać - głównie czujnik położenia wału a tutaj już mamy prostą drogę do zwarjowanego kompa , który przestawi zapłon i silnik zacznie się trząść , zapłon będzie taki , że będzie w silniku "kuło", będzie wyglądalo tak jak by brakowało iskry na 1 , dwuch czy nawet trzech świecach.
Wtedy możemy słyszeć hałas ze wszystkich stron silnika.
Nie twierdzę , że tak jest w tym przypadku - możliwe , że Blazey dobrze zawyrokował , że to alternator i coś jeszcze.
Proponuje naładować "do pełna " akumulator , ściągnąć pasek wieloklinowy i odpalić silnik tak jak tu już podpowiadano w kilku postach.
Blazey, z tym podkreślaniem błędów - to nie tak do końca jest pięknie - ja mam laptopa z 10-cio calowym monitorem - do tego czarne tło forum i słabe oczy i !!!! guzik widzę czerwoną kreske podkreślającą błędy .
Muszę się dobrze przypatrzeć , nie raz używająd windowsowej lupy

Jeśli jest walniety alternator - co zresztą jest pewne - bo kontrolka ładowania się świeci a aku jest słaba - nie na tyle (narazie) , żeby nie odpalić - ale jednak - to napięcie będzie na instalacji niskie a co za tym idzie , wszystkie czujniki zaczną przekłamywać - głównie czujnik położenia wału a tutaj już mamy prostą drogę do zwarjowanego kompa , który przestawi zapłon i silnik zacznie się trząść , zapłon będzie taki , że będzie w silniku "kuło", będzie wyglądalo tak jak by brakowało iskry na 1 , dwuch czy nawet trzech świecach.
Wtedy możemy słyszeć hałas ze wszystkich stron silnika.
Nie twierdzę , że tak jest w tym przypadku - możliwe , że Blazey dobrze zawyrokował , że to alternator i coś jeszcze.
Proponuje naładować "do pełna " akumulator , ściągnąć pasek wieloklinowy i odpalić silnik tak jak tu już podpowiadano w kilku postach.
Blazey, z tym podkreślaniem błędów - to nie tak do końca jest pięknie - ja mam laptopa z 10-cio calowym monitorem - do tego czarne tło forum i słabe oczy i !!!! guzik widzę czerwoną kreske podkreślającą błędy .
Muszę się dobrze przypatrzeć , nie raz używająd windowsowej lupy

Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
W takim razie polecam obu firefoxa jak przeglądarkę. Szczerze. Ma kupę sympatycznych bajerów. Choćby wciskając lewy ctrl i kręcąc kółkiem myszy, można sobie zwiększać i pomniejszać obraz i litery. I całą masa innych. A u mnie, jak piszę okno pisania jest jakieś granatowe (plus, minus
)
A wracając do tematu. Jakie w tym silniku są regulatory? Jak hydrauliczne, to też mogą być przyczyną hałasu, jak silnik za wolno kręci i ciśnienie spada. I tak dalej i dalej, i dalej...

A wracając do tematu. Jakie w tym silniku są regulatory? Jak hydrauliczne, to też mogą być przyczyną hałasu, jak silnik za wolno kręci i ciśnienie spada. I tak dalej i dalej, i dalej...
- kupiec
- Kontakt:
na kompie mam zainstalowane 3 przeglądarki. firefoxa też. ale do przeglądania for (forów?) internetowych używam akurat MOZILLA i mam to między plecami a nogami czy pisze z błędami czy nie. liczy się informacja zawarta w tym co napisałem.Blazey pisze:W takim razie polecam obu firefoxa jak przeglądarkę
no właśnie dlatego musimy wyeliminować alternator jako przyczyne usterki.I tak dalej i dalej, i dalej...
ja obstawiam alternator bo:
Jamszoł pisze:napięcie będzie na instalacji niskie a co za tym idzie , wszystkie czujniki zaczną przekłamywać - głównie czujnik położenia wału a tutaj już mamy prostą drogę do zwarjowanego kompa , który przestawi zapłon i silnik zacznie się trząść , zapłon będzie taki , że będzie w silniku "kuło", będzie wyglądalo tak jak by brakowało iskry na 1 , dwuch czy nawet trzech świecach.
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
[*] 1.8 TD
- kupiec
- Kontakt:
chciałem to koledze wytłumaczyć ale pomyślałem że skoro jest taki mądry to może sam na to wpadnie ALE NIE ! bo kolega Blazey tylko z innych się wyśmiewa ale swoich błędów nie widzi. zaraz na PW dostanie wiadomość w której przykład będzie jego poprawności w pisowni.
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
[*] 1.8 TD
No proszę. Jestem inwigilowany nawet na innych forach... Jakby co, to mogę podać namiary na jeszcze inne, gdzie jestem aktywny, a nawet moderuję...
A wyśmiewam się z głupoty, lenistwa i braku myślenia...
A tak na marginesie. Zauważyłem, że wszędzie tam, gdzie uderzę w stół i popełnię posta, tam jak nożyce odzywa się imć Pan kupiec
A wyśmiewam się z głupoty, lenistwa i braku myślenia...
A tak na marginesie. Zauważyłem, że wszędzie tam, gdzie uderzę w stół i popełnię posta, tam jak nożyce odzywa się imć Pan kupiec

- kupiec
- Kontakt:
bo "Jam ten, którym tu straszą!"Blazey pisze:imć Pan kupiec

już nie musiszBlazey pisze:Jakby co, to mogę podać namiary na jeszcze inne

nie pochlebiaj sobieBlazey pisze:Jestem inwigilowany

no właśnie panie wszystkowiedzącyJamszoł pisze:Jest Mozilla i Mozilla firefox

leszek już skończyłem z kolegą Blazey.
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
[*] 1.8 TD