dziwne zjawisko

Moderator: Moderatorzy

Blazey

Post autor: Blazey »

Możliwa przyczyna 1: padł alternator, rolki, itd...
Możliwa przyczyna 2: padło coś w silniku i obroty spadają tak, że alternator przestaje pracować.
I tak dalej. Zaraz pewnie podadzą ci kupę innych możliwości.
Nadal za mało danych do jakiejkolwiek diagnostyki. Sam hałas i to niedokładnie zlokalizowany nic nie daje.
Jak się zachowuje auto w czasie jazdy? Jak poprawnie, to naładuj akumulator i jedź do mechanika.
Zużyte rolki szumią lub piszczą a nie klekoczą.
Awatar użytkownika
kupiec
Pojemność: 1600
Rocznik: 2005
Generacja: Inny samochód
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: kupiec »

ściągnij pasek od alternatora i odpal - zobacz co wtedy
zrób to a bedziesz wiedział czy to alternator czy coś innego.
jak coś innego to bedziemy się martwić albo pojedziesz do mechanika.
jeżeli alternator to możesz sam go wymontować i oddać do naprawy albo wymienić na nowy.

tak zapytam kolegów czy walnięty alternator może powodować "zakłócenia" w pracy silnika?
teraz mi się przypomniało że gdzieś czytałem czy ktoś mi mówił że był taki przypadek że walnięty alternator "zakłócał" prace silnika ale jak i co to było to już nie pamiętam :/
Ostatnio zmieniony 16 maja 2009, 19:17 przez kupiec, łącznie zmieniany 1 raz.
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
Blazey

Będzie powodował takie zakłócenia, że brakować będzie prądu, czyli zapłon, wtryski, sterowanie... Ale w takim przypadku auto by nie odpaliło bez wspomagania z zewnątrz. Chyba nie tędy droga.
PS. I nic nie może powodować "zakłuceń".
Awatar użytkownika
kupiec
Kontakt:

Blazey pisze:Chyba nie tędy droga.
to nie miało się do tematu tylko tak zapytałem jakbyś nie zakumał i właśnie jakoś nie zakumałeś :razz:
Blazey pisze:"zakłuceń".
poprawiłem i co? teraz bedziesz jeszcze wytykał błędy ortograficzne?
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
gawron

Post autor: gawron »

auto bez alternator powinno normalnie chodzić chyba że akumulator też masz walnięty
Blazey

Akumulator nie musi być walnięty. Wystarczy, ze będzie rozładowany. Każde auto z elektroniką zarządzającą, to pożeracz prądu.
Ale temat rozwija się czynnego udziału autora. Jak pisałem, należy trochę posprawdzać, by coś było wiadomo. Bo na razie gdybamy. Alternator może być uszkodzony, ale podejrzewam, ze jest jeszcze coś.

PS. Uważam, że jakość wypowiedzi jest oznaką szacunku dla innych. Nie przeczę, że błędy mnie rażą. A przecież to niewiele kosztuje, by sprawdzić, co jest podkreślone na czerwono po napisaniu (każda porządna przeglądarka podkreśla błędy) i przeczytać na szybko swoją twórczość. Choć bywam na forum, gdzie i tak, jakbyśmy się wszyscy sprężyli, to i tak nie przebijemy tamtejszych :smile:
Awatar użytkownika
kupiec
Kontakt:

Blazey pisze:każda porządna przeglądarka podkreśla błędy
mam zacofaną przeglądarke
Blazey pisze:Alternator może być uszkodzony, ale podejrzewam, ze jest jeszcze coś.
więc kolega nordex powinien odłączyć alternator celem przekonania się i nas czy to była przyczyna tych dźwięków. jeżeli nie to działamy dalej. teraz to faktycznie zacznie się gdybanie co i jak.
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

A ja jeszcze pogdybam :razz:
Jeśli jest walniety alternator - co zresztą jest pewne - bo kontrolka ładowania się świeci a aku jest słaba - nie na tyle (narazie) , żeby nie odpalić - ale jednak - to napięcie będzie na instalacji niskie a co za tym idzie , wszystkie czujniki zaczną przekłamywać - głównie czujnik położenia wału a tutaj już mamy prostą drogę do zwarjowanego kompa , który przestawi zapłon i silnik zacznie się trząść , zapłon będzie taki , że będzie w silniku "kuło", będzie wyglądalo tak jak by brakowało iskry na 1 , dwuch czy nawet trzech świecach.
Wtedy możemy słyszeć hałas ze wszystkich stron silnika.
Nie twierdzę , że tak jest w tym przypadku - możliwe , że Blazey dobrze zawyrokował , że to alternator i coś jeszcze.
Proponuje naładować "do pełna " akumulator , ściągnąć pasek wieloklinowy i odpalić silnik tak jak tu już podpowiadano w kilku postach.
Blazey, z tym podkreślaniem błędów - to nie tak do końca jest pięknie - ja mam laptopa z 10-cio calowym monitorem - do tego czarne tło forum i słabe oczy i !!!! guzik widzę czerwoną kreske podkreślającą błędy .
Muszę się dobrze przypatrzeć , nie raz używająd windowsowej lupy :cry:
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Blazey

W takim razie polecam obu firefoxa jak przeglądarkę. Szczerze. Ma kupę sympatycznych bajerów. Choćby wciskając lewy ctrl i kręcąc kółkiem myszy, można sobie zwiększać i pomniejszać obraz i litery. I całą masa innych. A u mnie, jak piszę okno pisania jest jakieś granatowe (plus, minus :D )
A wracając do tematu. Jakie w tym silniku są regulatory? Jak hydrauliczne, to też mogą być przyczyną hałasu, jak silnik za wolno kręci i ciśnienie spada. I tak dalej i dalej, i dalej...
Awatar użytkownika
kupiec
Kontakt:

Blazey pisze:W takim razie polecam obu firefoxa jak przeglądarkę
na kompie mam zainstalowane 3 przeglądarki. firefoxa też. ale do przeglądania for (forów?) internetowych używam akurat MOZILLA i mam to między plecami a nogami czy pisze z błędami czy nie. liczy się informacja zawarta w tym co napisałem.
I tak dalej i dalej, i dalej...
no właśnie dlatego musimy wyeliminować alternator jako przyczyne usterki.
ja obstawiam alternator bo:
Jamszoł pisze:napięcie będzie na instalacji niskie a co za tym idzie , wszystkie czujniki zaczną przekłamywać - głównie czujnik położenia wału a tutaj już mamy prostą drogę do zwarjowanego kompa , który przestawi zapłon i silnik zacznie się trząść , zapłon będzie taki , że będzie w silniku "kuło", będzie wyglądalo tak jak by brakowało iskry na 1 , dwuch czy nawet trzech świecach.
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Blazey

MOZILLA = FIREFOX :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Blazey, to nie do końca to samo
Jest Mozilla i Mozilla firefox
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
Awatar użytkownika
kupiec
Kontakt:

chciałem to koledze wytłumaczyć ale pomyślałem że skoro jest taki mądry to może sam na to wpadnie ALE NIE ! bo kolega Blazey tylko z innych się wyśmiewa ale swoich błędów nie widzi. zaraz na PW dostanie wiadomość w której przykład będzie jego poprawności w pisowni.
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Blazey

No proszę. Jestem inwigilowany nawet na innych forach... Jakby co, to mogę podać namiary na jeszcze inne, gdzie jestem aktywny, a nawet moderuję...
A wyśmiewam się z głupoty, lenistwa i braku myślenia...
A tak na marginesie. Zauważyłem, że wszędzie tam, gdzie uderzę w stół i popełnię posta, tam jak nożyce odzywa się imć Pan kupiec :D
Awatar użytkownika
kupiec
Kontakt:

Blazey pisze:imć Pan kupiec :D
bo "Jam ten, którym tu straszą!" :smile:
Blazey pisze:Jakby co, to mogę podać namiary na jeszcze inne
już nie musisz :smile:
Blazey pisze:Jestem inwigilowany
nie pochlebiaj sobie :smile:
Jamszoł pisze:Jest Mozilla i Mozilla firefox
no właśnie panie wszystkowiedzący :smile:

leszek już skończyłem z kolegą Blazey.
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
ODPOWIEDZ