tak, dokładnie. właśnie jutro planuje odczepić linkę i zobaczyć jak ona chodzi, może coś ją blokuje. ciekawe że zaczęło się to dopiero po wymianie filtra
Jeżeli wszystko pracuje poprawnie - sterowanie silnikiem , komp i cała elektryka - to podczas jazdy jak wyrzucisz na " luz " obroty powinny się utrzymywać na poziomie 1100 - 1200 obrotów - dopiero jak wychamujesz do zera obroty spadną do około 850.
Komp utrzymuje obroty podczas jazdy po to aby nie spadła moc silnika - po to żebyś wrzucając bieg nie musiał od dołu rozpędzać silnika z obrotami.
Chyba o tym pisałeś ?
nie chodzi o to że pedał odbija źle, obroty spadają w tempie jakby pedał powoli odbijał. zaczynam się zastanawiać nad silnikiem krokowym lub tymi zasłonami od dopływu powietrza
jamszoł, po zatrzymaniu się samochód wyje jakbym trzymał w połowie wciśnięty gaz. to nie jest normalne, obrotów nie mam jak sprawdzić ale myślę że to spokojnie przekracza 2500;>
No tak - chm ? 1200 obrotów to jeszcze nie wycie - przy załączonej klimie nawet 1400 ale to też nie jest wycie.
Sprawdź no jeszcze czujnik położenia przepustnicy - jeśli on będzie szwankował to krokowiec dostaje kijowe impulsy i podnosi obroty a jest całkiem sprawny - chszani czujnik od położenia przepustnicy.
Czujnik temperatury ? raczej dobry bo miałbyś obroty tak jak na "automatycznym ssaniu"
Ewentualnie sprawdź dokładnie cały kolektor ssący czy nie spadł jakiś wężyk bo wtedy będzie dostawał lewe powietrze tak jak byś miał dodatkowego krokowca - ewentualnie czy wężyki dochodzące do kolektora są całe.
Ale raczej dorwij się do czujnika położenia przepustnicy - albo samej przepustnicy - może ona się zacina - dodaj gazu ręką ciągnąc bezpośredniu za przepustnicę.
mój znajomy w mondeo 1.8 16V też tak ma że obroty nie spadają po puszczeniu gazu, mówi ze w trakcie jazdy przy zmianie biegów potrafią wskaoczyć na 3tyś obrtów. u mnie z kolei spadają za szybko jak na moje oko, co prawda do wartości około 850 ale nie ma tego takiego efektu podtrzymania obrotów na poziomie 1200 - 1500
dałem radę, popuściłem linkę na silniku krokowym i obryty już w normie. jamszoł, czujnika od przepustnicy nie ruszałem bo szczerze mówiąc nie wiem gdzie on jest ale najważniejsze że już wszystko ok. dzięki za pomoc