""""A niebieskawy dym to nie przypadkiem coś z wtryskiwaczem? radzę zacząć od tego bo to bedzie przyczyna całego zamieszania. jak by palił olej to by dymił na czarno. """"
No przecie pisałem
Podczas, gdy obrabiasz mi tyłek nie zapomnij mnie w niego pocałować
no tak Leszku masz racje ale opiero teraz sobie przypomniałem że jak mi Honker w woju tak dymił to miał popieprzony wtrysk na 3 garze. No tutaj niekoniecznie musi byż 3
Jak dymi na niebiesko to pali OLEJ!!!, a na czarno to za bogata mieszanka. To żaden wtrysk.
Zapewne dostaje się do komory spalania olej, i nie musisz się bać od razu że to pierścienie, mogą to być tylko uszczelniacze.
Mi dymił przy odpalaniu, oraz okresowo podczas jazdy (pewnie zależało jak te rozsypane gumki się ułożyły i czy puszczały olej.
ja wiem , że jak dymi na niebiesko jakaś ciężarówka to nie spala dokładnie mieszanki czyli kłania się w tedy regulacja zapłonu.No chyba , że w osobówkach jest inaczej - ale wontpie.
Jesteśmy na forum silników benzynowych a nie diesla. Nie wiem co pojawia się na wydechu diesli... Olej silnikowy spala się na kolor siwo-niebieskawy - tak sam miałem. Jak w benzyniaku masz za bogatą mieszankę to podobno dym jest czarny - ale nie miałem takich problemów. Wtedy w spalinach jest nie spalony węgiel w postaci sadzy.
Jak nie mozna stwierdzic tego po kolorze dymu z wydechu to najlepiej odkrecic swiece i sprawdzic stan elektrod, byl tu gdzies na forum taki temat jakie sa objawy gdy spala olej i gdy ma za bogata mieszanke i pare jeszcze innych nic tylko znalesc i sprawdzic co dolega essiemu bo to najlepszy i njapewniejszy sposob, mamy wtedy bezposredni wglad w to co dzieje sie w komorach spalania
każdy gada inaczej przeciez napisał ze wymienił uszczelniacze, jak dymi na niebiesko to nie spala mieszanki i nie musi od razu regulowac wtrysku miałem ten problem i został rozwiazany WYMIANˇ ŚWIEC i KABLI potem było juz ok jeszcze jakis czas lekko dymił ale to sie wydech czyścił, polecam jeszcze sprawdzić przy zapłonie podłożyć reke albo chusteczke do rury i zobaczyc jak tłuste to zjada olej jak śmierdzi benz to benz ewentualnie moze byc woda (niegroźna) druga sprawa jak bierze olej to nie są to uszczelniacze (tylko i wyłącznie) ale PIERŚCIENIE ktore bede musial wymienic bo uszczelniasze zmieniłem a olej i tak wyparowywuje jakoś dziwnie