Jaki olej do forda pomocy

Moderator: Moderatorzy

mateusz_175

Post autor: mateusz_175 »

Jamszoł pisze: Szkoda silnika w zimie jak się go odpala na mineralu - części trące - te najdalsze od pompy przy odpalaniu dostają po tyłku przez pierwsze 15-20 s (przy mineralu) 10-15 s przy półsyntetyku a 5-8 s przy syntetyku .
Widzisz różnicę ? (głównie zima)
Własnie to wyczytałem bodajże w Twoim którymś poście i chcę to zmienić :)
Jamszoł pisze: Wyciskajacy sie olej spod korka , świadczy o zatkanej odmie a także o przedmuchach na tłokach (pierścienie
Możesz mi wyjaśnić co to ta odma ? Tyle razy o tym słyszałem a nie wiem co to :sad:
Gdzie ona się znajduje ?
Jamszoł pisze:Jeśli chcesz zmieniać w silniku pierścienie itd - czyli , że chcesz pojeździć jeszcze troche tym wozem .
Jak długo to nie wiem, gdybym miał pieniądze to bym zmienił wóz ale niestety nie ma ich i będe się turlał nim a chcę żeby jeszcze trochę pojeździł, dobrze jeździł :)

Jeszcze powiedz mi Jamszoł jeżeli możesz, jakiej firmy olej byś polecił do tego silnika ?
Awatar użytkownika
Jamszoł
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

Każdy półsyntetyk jest ok
Co do odmy - pod pokrywą zaworową masz separator , który oddziela olej od spalin gromadzących się nad tłokami - od pokrywy idzie wąż do filtra powietrza .
Gdy separator jest zapchany lub ten wężyk to siśnienie nie ma jak odejść z silnika i wywala wtedy korkiem wlewowym - w gorszym wariancie - rozwala simeringi na wale
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
mateusz_175

Powiem Ci że jak patrzę na foty silnika to wychodzą dwa węże z pokrywy zaworów ale żaden nie idzie do filtra powietrza. Jeden na dół silnika a drugi jest bardzo krótki i dochodzi obok kolektora ssącego. Jak będe w czwartek u mechanika i wymienimy to co mamy wymienić to ściągnę pokrywę i zobacze tam.
Dzięki za pomoc :)
Pozdr.
Illuminati75

Post autor: Illuminati75 »

Jamszoł pisze:od pokrywy idzie wąż do filtra powietrza.
Może w klekocie tego nie ma?
mateusz_175

No może, ja tego nie wiem, nie znam się tak bardzo :)
watchu

Post autor: watchu »

Ja po zakupie forda wymieniłem olej na 10w40 Castrola zielony i spodziewałem się, że samochód będzie chodził ciszej tak też twierdził mój wuja. Rzecz w tym, że nie zaczął chodzić ciszej tylko raczej głośniej. A dopiero od tamtej pory zdarza mi się, że popychacz klepie nawet jak pochodzi kilka minut. Nie zawsze ale jednak. Samochód teoretycznie miał przed zakupem 148 750km. W sumie praktycznie to on na ten stan wygląda z każdej strony jakby nie było. W każdym razie wydaje mi się, że właściciel poprzedni jeździł w nim na syntetyku jednak. Zastanawiam się nad przedwczesną wymianą oleju na syntetyk forda 5w40 zwłaszcza przez te popychacze i nadchodzącą zimę. Co byście poradzili? Na tym oleju zrobiłem dopiero 5 tys. i pół roku jeździ. Na początku myślałem, że lepszy olej wypłukał jakiś ceramizer czy coś ale podejrzewam, że jednak wcześniej był syntetyk. Dodam, że oleju nie bierze ani grama.
Awatar użytkownika
cidzej
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: cidzej »

http://moto.allegro.pl/oryginalny-ford- ... 03447.html zalej i bedzie jak fabryka przykazala :mrgreen: po co koło na nowo wymyślać

castrol to nie jest najlepszy wybor do silnika forda, raczej do VW :P ja juz nei pamietam ktory parametr to definiuje ale jakbys mial okazje poprzelewac sobie do naczyc syntetyk castrola i np. syntetyk elfa (rowniez zalecany przez forda) to bys stwierdzil, ze elf czy wlasnie olej forda to sie leje jak woda z kranu a castrol jest troche gestszy jak gdyby. oleje te sa reklamowane jako niby obnizajace spalanie silnika poprzez wieksza plynnosc. ford takie oleje zaleca, ale juz np w vw jest to juz gorzej widziane i ponoc silniki gorzej to znosza.

ile w tym prawdy ? nie mam pojecia, moze kolejna legenda ale faktem jest, ze czesto opisywany problem z dosc powolno gasnaca kontrolka cisnienia oleju w zetecach ustepuje po wymianie oleju na elfa czy forda 5w30
watchu

Post autor: watchu »

No ale ponoć fordowski olej jest przygotowywany przez castrol. Wiec może lepiej zakupić elfa? Wolalbym cos rzadszego zeby silnikowi zwłaszcza zimą było lżej.
Awatar użytkownika
cidzej

ja znowusz czytalem ze oleje dla forda robi Mobil, zreszta jakie to ma znaczenie ?? Ford dyktuje warunki (podaje parametry jakie ma spelniac olej) i taki mu nawet Lotos moze produkowac pod warunkiem, ze zrobi to odpowiednio tanio w stosunku do konkurencji :mrgreen: no i bedzie spelnial i trzymal narzucone parametry
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

watchu pisze:Dodam, że oleju nie bierze ani grama.
Lej syntetyk i nie słuchaj nikogo
I tak jak pisze cidzej, albo olej Forda albo zalecany ELF
Może być też ELF hydrokrakowany - nie ustępuje Syntetykowi w niczym
mateusz_175

Wczoraj postanowiłem zdjąć pokrywę zaworów i nie zauważyłem tam jakiegoś urządzenia, separatora. Jedyna rzecz co mnie zaciekawiła, to ten wspomniany wąż idący z pokrywy na dół silnika. w pokrywie gdzie on wchodzi jest otwór i widać kanał idący do środka pokrywy, lecz jest to zabudowane i nie widać co tam jest, nie wiem w sumie w jakim celu to zastosowali.
Sorry za offtop.
Pozdr.
Awatar użytkownika
Jamszoł
Kontakt:

mateusz_175 pisze:w pokrywie gdzie on wchodzi jest otwór i widać kanał idący do środka pokrywy, lecz jest to zabudowane
I to jest właśnie separator :mrgreen:
Awatar użytkownika
kupiec
Pojemność: 1600
Rocznik: 2005
Generacja: Inny samochód
Kontakt:

Post autor: kupiec »

A co myślicie o tych olejach? http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ory=0&sg=0
Kolega będzie tym zalewał golfa na próbę.
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
Awatar użytkownika
Mikosz

Post autor: Mikosz »

Niech sobie nie żartuje z tym olejem :/ Niech wybierze inny typu Castrol/mobil i coś tam markowe.
Awatar użytkownika
cidzej

chyba bym wolal orlen lub lotos ..... czemu ??? bo to golf, napewno albo cieknie albo olej bierze a lotos czy orlen jest prawie na kazdej stacji i w sklepie i do tego tanio jakby potrzebowal na dolewke ...

z innej beczki to ja sie zastanawiam czy moze Quakera nie zarzucic do silnika
ODPOWIEDZ