Młoda kapusta na łagodno

Wasze pomysły i propozycje. Przepisy na ciasta, potrawy, drinki itd...

Moderator: Moderatorzy

Baby

Młoda kapusta na łagodno

Post autor: Baby »

Ilość porcji: 10
Koszt dania: ok. 25 zł
Stopień trudności: łatwe



Składniki:

duża główka młodej kapusty (ok.1,50 zł)
ziele angielskie
liście laurowe
kiełbasa - ok 5 małych kawałków (ok.8 zł)
boczek wędzony 150 gram (ok. 5 zł)
koncentrat pomidorowy (ok.2 zł)
pieprz ziarnisty
kostka rosołowa - na wędzonym boczku i wołowa (ok.3 zł)
cebula (ok 4 sztuki średnie) (ok.1 zł)
masło- najlepiej smaksełko ze smażoną cebulą (ok.4 zł)
sól, vegeta
mąka
koperek (ok.1,2 zł)


Kapustę szatkujemy i wrzucamy do dużego garnka. zalewamy wodą i zagotowujemy.

Gdy woda zacznie wrzeć odcedzamy kapustę i ponownie zalewamy wodą, ale tak by wypływała spod kapusty dopiero po jej uciśnięciu łyżką. Podpalamy ogień.

Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy na małe kawałeczki i podsmarzamy na patelni na połowie kostki masła smaksełka lub 1/4 kostki zwykłego masła, odrobinę solimy.

Gdy kapusta sie zagotuje, dodajemy vegetę, ok 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 liście laurowe i 5 ziarenek pieprzu ziarnistego, po 1 kostce rosołowej oraz zawartość patelni.

Całość gotujemy ok 50 minut, mieszając rzadko.

Gdy kapusta będzie miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy i koperek - ponownie gotujemy ok 5 minut.

Na koniec na patelni rozpuszczamy resztę smaksełka, lub pół kostki masła aż zacznie bąbelkować. Nie przesadzamy z czekaniem, tylko dodajemy ok 4-5 łyżek mąki pszennej i robimy zasmarzkę. Należy pamiętać by zasmarzka się nie przypaliła, tak więc mocno ją mieszamy i jak już będzie jednolitą jasną masą dodajemy ją do kapusty.

Całość mieszamy aż zasmażka połączy się z kapustą.

Danie podajemy z chlebem lub jemy samo.

Smacznego :)
ODPOWIEDZ