homemade pizza :D

Wasze pomysły i propozycje. Przepisy na ciasta, potrawy, drinki itd...

Moderator: Moderatorzy

bogdanatorx

homemade pizza :D

Post autor: bogdanatorx »

Z racji że słysze ostatnio ze duzo ludzi nie umie zorbic ciasta na pizze i samej pizzy jak nalezy podaje przepis.
CIASTO
Porcja dla 4 normalnych ludzi lub dla 1 właściciela escorta:
-Wez se 4-5 szklanek mąki
-Płaska łyżeczka soli
-Jeszcze bardziej płaska łyżeczka cukru
-kulka drożdży wielkości orzecha włoskiego (wysokość zawieszenia pizzy reguluje sie właśnie droźdżami :mrgreen: Jak chcemy cienkie ciasto dajemy 1/3 porcji drożdzy i nie dajemy podrosnąc ciastu)
-1.5 szklanki wody (najlepiej ciepłej)
-2 łyżki stołowe oleju

Przygotowanie Ciasta
Bierzemy sobie miche na wielkość żeby zmieściła nam sie do środka felga 14` i sypiemy tam wszystko co wyżej, dodajemy drożdże i dolewamy 1/2 wody. Mieszamy to sobie dodając wody jak ciasto jest za suche i podsypujemy mąki jak wychodzi za rzadkie. Ciasto ma mieć konsystencje plasteliny i musi odklejac się od ręki.
Jak już mamy ciasto to odkładamy na bok zeby sobie podrosło lub wałkujemy i do nasmarowanej blachy jeśli chcemy zeby było cieńsze.
Sosik

-4 łyzki stołowe koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano/zioła prowansalskie
- 1 płaska łyżeczka soli
- Pieprz wg. uznania
-1 łyzka stołowa oleju/oliwy

Do kubka dajemy wszystie składniki i mieszamy WAŻNE oregano lub zioła przed dodaniem trzeba rozetrzeć w łapach.

Na wysmarowaną olejem blache kładziemy nasze rozwałkowane ciasto. Smarujemy je sosem.

Dodatki:

-szynka i kiełbasa
-4pieczarki (jak duże to starczą 3)
-kukurydza z puszki
-2 ząbki czosnku (ja daje 4 :mrgreen: )
-1 ogórek konserwowy
-starty ser zółty

Wszystko co do pokrojenia kroimy i posypujemy ciasto. dadajemy kukurydze (ja daje cała puszke) siekamy drobniutko czosnek i równomiernie go rozkładamy po całości. na koniec posypujemy serem nie zapominając o brzegach ciasta. Wstawiamy nasze dzieło do piekarnika nastawionego na 210 C. i pieczemy 25 minut.

Prosta szybka i smaczna :twisted:
Ostatnio zmieniony 17 lut 2012, 19:10 przez bogdanatorx, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
siutek
Posty: 1610
Rejestracja: 08 lip 2007, 01:25
Lokalizacja: toruń/chełmża
Kontakt:

Post autor: siutek »

z pewnoscia skorzystam :D uwielbiam pizze, a smakuje jeszcze lepiej jesli zrobiona samodzielnie :P

pytanie za 100pkt, czy ciasto na pizze, taka okraglą, jak w pizzerii, rozni sie czyms od ciasta ktore ukladany tradycyjnej prostokatnej blasze?? zawsze chcialem zrobic ładną pizze, okrągłą z wyrośniętymi brzegami :D
jest: Peugeot 206+ 1.4HDI, 2009 | VW Polo 2003 1,4 TDI
był: Mercedes-Benz W168 A170 CDI 2002
był: Nissan Primera P11 Lift 1.6l
był: Escort MK5 1.4l
Awatar użytkownika
Yagr
Posty: 14498
Rejestracja: 23 lip 2006, 00:12
Lokalizacja: Kraków
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

siutek pisze:pytanie za 100pkt, czy ciasto na pizze, taka okraglą, jak w pizzerii, rozni sie czyms od ciasta ktore ukladany tradycyjnej prostokatnej blasze?? zawsze chcialem zrobic ładną pizze, okrągłą z wyrośniętymi brzegami :D
niczym się nie różni, czasem tylko różne pizzerie robią jakies własne smaczki dla wyróżnienia - ja trafiłem kiedyś na ciacho z dodatkiem mąki kukurydzianej ;)
Polak potrafi!!



ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi



spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
bogdanatorx

Post autor: bogdanatorx »

Yagr pisze:niczym się nie różni
Oczywiście że sie różni.......kształtem :mrgreen: A tak poza ty to juz niczym wiecej.
zawsze chcialem zrobic ładną pizze, okrągłą z wyrośniętymi brzegami :D
To po prostu dodaj wiecej drożdzy i daj jej wyrosnąć chwile przed włozeniem do piekarnika.
ELpYndoL

Post autor: ELpYndoL »

Dzis bede korzystał z przepisu bogdanatorx, :) zobaczymy jak wyjdzie ;) dam znac po wszystkim :P
kris

Post autor: kris »

Ja kiedyś do składników do ciasta dodawałem papryki w proszku(czerwony placek),albo sproszkowanego oregano ;)
Ostatnio zmieniony 17 maja 2010, 23:11 przez kris, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yagr
Posty: 14498
Rejestracja: 23 lip 2006, 00:12
Lokalizacja: Kraków
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

A ja mieszałem zwykłą mąkę z mąką kukurydzianą ;)
Polak potrafi!!



ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi



spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Awatar użytkownika
jaro
Posty: 1663
Rejestracja: 31 gru 2006, 18:00
Lokalizacja: Łambinowice
Pojemność: 1600
Rocznik: 1989
Generacja: MK4
Nadwozie: Cabrio

Post autor: jaro »

A ja najczęściej wybieram jeden z wielu numerów telefonu do pizzeryjki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jest escort MK IV 1.6 cabrio xr3i
jest BMW 330d kombi
jest Fiesta MK6 1.25 PB
kris

Post autor: kris »

ni ma to jak się samemu zrobi,w piceryjkach dają tyle syra co kot nas.....ł :mrgreen:
piter
Posty: 505
Rejestracja: 17 kwie 2009, 23:16
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: piter »

jaro pisze:A ja najczęściej wybieram jeden z wielu numerów telefonu do pizzeryjki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
i do tego browarek sztuk tyle ile sie da :P
piter
Awatar użytkownika
Yagr
Posty: 14498
Rejestracja: 23 lip 2006, 00:12
Lokalizacja: Kraków
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

ponieważ Uriel poddał w wątpliwość moje zeznania z konsumpcji własnoręcznie zrobionej pizzy dlatego wstawiam zdjęcie dowodowe ;)

pizza mojej konstrukcji powstaje mniej więcej tak:
do miski leje troche ciepłej wody, wsypuję łyżkę cukru i pół lyżeczki soli raz drożdże (tak z ćwierć kostki). Mieszam i jak wszystko sie rozpusci to dodaje pół na pół maki kukurydzianej z pszenną. Mieszam i dodaje stopniowo mąkę az ciasto da sie wyrabiać rękami i nie za bardzo sie klei. Jak jest ok. to zostawiam w misce i biorę się za wierzch. Tu panuje totalna samowolka - wrzucam tam pieczarki albo grzyby mrożone , kukurydzę, oliwki, szynkę, boczek, gyros, itp, itd w zalezności od humoru, stanu zasobów lodówki i bliżej nie sprecyzowanego widzimisię ;) Blachę smaruje masłem i wykładam ciasto (zwykle obywa się bez wałka ale czasem tez rozwałkuję). Ciacho smaruję koncentratem pomidorowym, posypuje starta gałką muszkatałową, pieprzem i oregano. Na to wrzucam wcześniej wymienione specyfiki (dzis był podsmarzony gyros z kurczaka z pieczarkami, oliwki, papryka pokrojona w kosteczkę) Na to starty ser żółty (jaki jest, dzis był radamer + mazarella). Na sam wierzch jeszcze posypka z przypraw (oregano, przyprawa do grila pikantnego kamis - dzis była jeszcze jakas tam przyprawa do pizzy) i wszystko wstawiam do zimnego piekarnika i włączam grzanie. Stan pieczenia sprawdzam organoleptycznie więc czasu wam nie podam. Podobnie jak proporcji składników gdyz jeszcze nigdy nie zrobiłem dwóch takich samych :DDD
Załączniki
100_1504.JPG
Polak potrafi!!



ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi



spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Awatar użytkownika
Megi
Posty: 825
Rejestracja: 16 lis 2006, 20:19
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: Megi »

pelen szacun :)
bo śledź był za drogi... :P
Awatar użytkownika
leszek
Posty: 2567
Rejestracja: 26 paź 2004, 16:35
Lokalizacja: warszawa
Pojemność: 1500
Rocznik: 2018
Generacja: MK1
Nadwozie: Inne

Post autor: leszek »

Yagr pisze:Stan pieczenia sprawdzam organoleptycznie więc czasu wam nie podam
Żujac gume i przyświecając sobie latarka :d :d :d :D
Podczas, gdy obrabiasz mi tyłek nie zapomnij mnie w niego pocałować :-)
Awatar użytkownika
Yagr
Posty: 14498
Rejestracja: 23 lip 2006, 00:12
Lokalizacja: Kraków
Pojemność: 1598
Rocznik: 2007
Generacja: MK2
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Yagr »

leszek pisze:Żujac gume i przyświecając sobie latarka :d :d :d :D
guma się w kadr wkręciła na krzywy ryj a latarka jest niezbędna bo światło w piekarniku nie działa ;)
Polak potrafi!!



ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi



spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"
Awatar użytkownika
gandzia
Posty: 177
Rejestracja: 29 lis 2011, 21:22
Lokalizacja: Łódź

homemade pizza :D

Post autor: gandzia »

Przedstawiam przepis na pizzę, którą dopiero wyjęłam z piekarnika :D

za kompozycję składników odpowiedzialny jest S3ci0r, a za całość wykonania ja :P

ciasto na pizze:

2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody (przegotowanej i ostudzonej)
1/2 paczki drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru

składniki na pizze:

1 mały słoik czarnych oliwek
40 dag sera żółtego (ja użyłam goudy)
1 kulka mozarrelli (ok 125g)
1 pomidor
20 plastrów chorizo (ale można użyć salami, szynki lub innej ulubionej wędlinki lub kiełbaski)
oregano
ketchup

przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drobno pokruszone drożdże, 2 łyżki oleju, sól, cukier i na końcu wodę. Wszystko razem dobrze ugniatamy, tak żeby ciasto było dosyć miękkie i łatwo odchodziło od rąk. Kiedy jest gotowe odstawiamy je na kilka minut żeby wyrosło :). W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem pozostałych składników. Kroimy oliwki na połówki (można drobniej), ścieramy ser żółty, kroimy pomidora i mozzarellę. Następnie należy rozwałkować ciasto, wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą i ponakłuwać widelcem. Na ciasto kładziemy ketchup i rozsmarowujemy, a następnie sypiemy oregano i część startego sera. Układamy wędlinkę, mozzarellę, pomidora, oliwki i posypujemy całość resztą żółtego sera. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 min. Po upieczeniu pizza wygląda tak:

Obrazek

Obrazek


i to by było na tyle :P
a tym którzy się zdecydują życzę weny twórczej i smacznego :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 17 lut 2012, 22:28 przez gandzia, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ