ROGALIKI DROŻDŻOWE

Wasze pomysły i propozycje. Przepisy na ciasta, potrawy, drinki itd...

Moderator: Moderatorzy

yoaha

ROGALIKI DROŻDŻOWE

Post autor: yoaha »

Troszke pracochłonne, ale szczególnie polecam na święta...

NADZIENIE Z MAKU
50 dkg maku
1 l. mleka
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
bakalie (rodzynki, orzechy, migdały ...)
½ szklanki cukru
olejek migdałowy

CIASTO
½ kg mąki pszennej
5 dkg drożdży
2 łyżki cukru, szczypta soli
¾ k. masła (margaryny)
3 łyżki śmietany
2 jaja

NADZIENIE Z MAKU
1.Mak moczymy w mleku, zagotowujemy i zostawiamy na min. 12 godzin.
2.2 x mielimy.
3.Dodajemy masło + miód + jaja + cukier puder + bakalie+ olejek.
4.Dobrze wymieszać.

CIASTO
1.Drożdże ucieramy z cukrem.
2.Dodajemy mąkę i mieszamy + szczypta soli.
3.Kroimy nożem + margaryna.
4.Stopniowo dodajemy śmietanę, jaja (nożem).
5.Wyrabiamy bardzo dokładnie i na 1 godzinę do zamrażalnika.
6.Następnie wałkujemy, krajamy w kwadraty i nakładamy powidła lub nadzienie makowe.
7.Pieczemy na blaszce ok. 15 min.

Można polukrować lub polać czekoladą.
ODPOWIEDZ