sprawdzony przepis na wino

Wasze pomysły i propozycje. Przepisy na ciasta, potrawy, drinki itd...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
kupiec
Posty: 12680
Rejestracja: 08 paź 2007, 00:34
Lokalizacja: tychy
Pojemność: 1600
Rocznik: 2005
Generacja: Inny samochód
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

sprawdzony przepis na wino

Post autor: kupiec »

poszukuje sprawdzonego przepisu na wino domowe ale takie nie owocowe tylko np z ryżu :)
przepis który ktoś stosował i wino wyszło pierwsza klasa :)
mam balonik 20l i chce w nim nastawić na próbę bo jak wyjdzie to mam 75l w zapasie :)
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
thomas77

Post autor: thomas77 »

zadzwonię do wujka który robi wino z ryżu i podam ci przepis ;)
a może być ryż +rodzynki na przykład? bo takie winko piłem i luxior jest :)
Awatar użytkownika
kupiec
Posty: 12680
Rejestracja: 08 paź 2007, 00:34
Lokalizacja: tychy
Pojemność: 1600
Rocznik: 2005
Generacja: Inny samochód
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: kupiec »

thomas77, dzwoń i się dowiedz :)
na ryż z rodzynkami to mogę mieć przepis a chciałbym spróbować bez rodzynek :)
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
thomas77

Post autor: thomas77 »

To jest tak,wujek powiedział że z samego ryżu takie sobie wychodzi i dlatego dodaje rodzynki i z tąd takie dobre :razz:

Na 20 l balonik kazał dać : 3kg ryżu i 3 kg rodzynek ,3 kg cukru nawet 3,5 kg i jeden kwasek cytrynowy ponieważ ryż nie posiada witaminy c która potrzebna jest do zakwaszenia wina ;)

a w przyszłości do twojej 70 litrowej bańki: 6kg ryżu ,4kg rodzynek i 2 kwaski cytrynowe cukru około 5 kg
ELpYndoL

Post autor: ELpYndoL »

kupiec, na zlota napedzisz ??
Awatar użytkownika
Jamszoł
Posty: 22178
Rejestracja: 29 lip 2006, 01:17
Lokalizacja: Kalisz
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: Jamszoł »

A gdzie drożdże winne ?
Oczy 6.11.2010/15.01.2020 [ 28.08.2012_16.30 ]
thomas77

Post autor: thomas77 »

Jamszoł pisze:A gdzie drożdże winne ?
no o takich rzeczach to już Kupiec chyba wie :razz: choć ja dawniej robiłem bez drożdży i tez lux było ,tyle ze to z winogron ;)
Awatar użytkownika
jakobs72
Posty: 900
Rejestracja: 15 paź 2006, 22:47
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie

Post autor: jakobs72 »

thomas77 pisze:tyle ze to z winogron
bo winogrona mają na skórce tzw drożdże dzikie i z nich może, ale nie musi rozpocząć sie proces fermentacji. Jeśli się doda drożdży winnych to wtedy uzyskuje się wino lepszej jakości, więcej % i jest się pewnym że ino będzie winem a nie czymś innym :)

kupiec, wino z samego ryżu jest kiepskie, trzeba dodać różne składniki żeby wyszło COŚ a nie jakieś siki :P
Awatar użytkownika
kupiec
Posty: 12680
Rejestracja: 08 paź 2007, 00:34
Lokalizacja: tychy
Pojemność: 1600
Rocznik: 2005
Generacja: Inny samochód
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: kupiec »

jakobs72 pisze:kupiec, wino z samego ryżu jest kiepskie, trzeba dodać różne składniki żeby wyszło COŚ a nie jakieś siki :P
pisałem że "np z ryżu" :p
nie chce robić wina takiego jak wszyscy robią tylko coś nowego :)
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
Awatar użytkownika
jakobs72
Posty: 900
Rejestracja: 15 paź 2006, 22:47
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie

Post autor: jakobs72 »

kupiec pisze:"np z ryżu" :p
proszę bardzo :P


Wino rabarbarowe

Z rabarbarem radzę uważać, ze względu na to, że zawiera on kwas szczawiowy, który nie jest dla zdrowia obojętny. Ponieważ jednak robi się z niego kompoty i dodaje się go do ciast, dlaczego nie spróbować wina?
Rabarbar nadaje się raczej na wina lekkie. Można jego łodygi gotować w wodzie lub próbować wyciskać z nich sok. Poniżej podaję przepis z mojej mądrej, przedwojennej, ulubionej lektury na 10l wina rabarbarowego.
Rozdrobnić 0,5kg łodyg, sparzyć 1l wrzącej wody, po ostudzeniu dodać zaczyn drożdży i po jednym dniu przecedzić do gąsiora. Po zafermentowaniu tego zaczynu, pokroić jeszcze 4kg rabarbaru i gotować w 3 litrach wody. Po ostudzeniu płyn scedzić do gąsiora. Na miazgę nalać jeszcze 2 litry wody i po jednym dniu przecedzić i rozpuścić w niej 2kg cukru na gorąco a po ostudzeniu wlać do gąsiora, dodając 4g pożywki.


Wino z ziemniaków

Ziemniaki należy dokładnie oczyścić, następnie gotować w skórce, aż zmiękną i przecedzić przez gęste płótno. Do uzyskanego płynu dodać imbir, pokrojone pomarańcze i cytryny wg przepisu i gotować przez 15 minut. Po ochłodzeniu przecedzić, zadać zaczynem drożdży a po kilku godzinach dodać 1/3 przepisanego cukru (w postaci roztworu oczywiście). Resztę cukru dodać po 2-3 dniach.

Przykład na 10l wina:
wino 17%
3,5kg ziemniaków
7,5l wody
5 pomarańczy
3 cytryny
12dkg imbiru
2,8kg cukru
4g pożywki


Wino pomarańczowe

Pomarańcze nadają się do wyrobu świetnych win o złotym kolorze i wspaniałym smaku. Posiadają dość dużo kwasu, konieczna jest spora dawka wody. Do wyrobu wina brać należy pomarańcze bez skórki i w miarę możności bez pestek.

100 gramów owoców dostarcza: 24 kilokalorie, 86 gramów wody, 0,8 grama białka, 0,8 grama węglowodanów, 2 gramy błonnika, 200 miligramów potasu, 41 miligramów wapnia, 13 miligramów magnezu, 3 miligramy sodu, 0,3 miligrama żelaza, 0,2 miligrama cynku, 50 mikrogramów witaminy A, 0,1 miligrama witaminy B1 (najwięcej wśród owoców), 0,03 miligrama witaminy B2, 0,2 miligrama witaminy B3 (PP), 0,06 miligrama witaminy B6, 50 miligramów witaminy C, 0,2 miligrama witaminy E, 37 mikrogramów kwasu foliowego (najwięcej wśród owoców). (WIEM, Onet)

Pomarańcze zmiażdżyć (unikając zmiażdżenia gorzkich pestek), dodać 1/3 przepisanej letniej wody, dodać zaczynu drożdży, po dniu scedzić, wygnieść, na miazgę nalać znowu 1/3 wody itd. Czynność powtórzyć jeszcze raz i w tej ostatniej wodzie rozpuścić na ciepło cukier, dodać do moszczu, dodać pożywki i fermentować. Podobno najlepsze pomarańcze na wino są w lutym i marcu.

Przykład na 10l wina:
wino 12%-13%
6kg owoców
6l wody
1,9kg cukru
3g pożywki


takich win chyba nikt na forum nie robił :mrgreen: . A inne przepisy proszę sobie pooglądać i przetestować. Przepisy zaczerpnięte z tej strony :)

http://old.wino.org.pl/frames/index2.htm
Awatar użytkownika
kupiec
Posty: 12680
Rejestracja: 08 paź 2007, 00:34
Lokalizacja: tychy
Pojemność: 1600
Rocznik: 2005
Generacja: Inny samochód
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: kupiec »

jakobs72, ale robiłeś takie wino? szukam przepisu który już ktoś stosował i powie jak smakuje takie wino
przepisów w necie jest milion a ja szukam sprawdzonego
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
Awatar użytkownika
jakobs72
Posty: 900
Rejestracja: 15 paź 2006, 22:47
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie

Post autor: jakobs72 »

ja robiłem z ryżu, rodzynek i kilku innych przypraw kuchennych, ale już nie będę takich wynalazków robić. mi osobiście takie coś nie smakuje. a jeśli chcesz robić wino i robisz to po raz pierwszy to spróbuj zrobić wino "normalne" a nie jakiś wynalazek. Jak połkniesz bakcyla to potem eksperymentuj - taka dobra rada :)
Awatar użytkownika
kupiec
Posty: 12680
Rejestracja: 08 paź 2007, 00:34
Lokalizacja: tychy
Pojemność: 1600
Rocznik: 2005
Generacja: Inny samochód
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: kupiec »

moja mama robi "normalne" wino więc ja chce coś innego zrobić
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
Awatar użytkownika
Arcadio
Posty: 2782
Rejestracja: 15 lip 2007, 08:59
Lokalizacja: Wałbrzych
Pojemność: 2000
Rocznik: 1995
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Post autor: Arcadio »

kupiec pisze:nie chce robić wina takiego jak wszyscy robią tylko coś nowego :)
to jak chcesz przepis na coś co jeszcze nikt nie robił? ;)

Nie przesadzaj z tym winem, bimber zrób i będzie dobrze :D
przepis: 1410 ;D
Escort Cabrio RS
Awatar użytkownika
kupiec
Posty: 12680
Rejestracja: 08 paź 2007, 00:34
Lokalizacja: tychy
Pojemność: 1600
Rocznik: 2005
Generacja: Inny samochód
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Post autor: kupiec »

Arcadio pisze:to jak chcesz przepis na coś co jeszcze nikt nie robił? ;)
Areczku :p
Arcadio pisze:Nie przesadzaj z tym winem, bimber zrób i będzie dobrze :D
to to ja mam i też mogę zrobić :p
znowu pińcet postów i tylko jeden konkretny przepis :/ tych z netu nie liczę
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty
ODPOWIEDZ