Prostownik

Znajdziesz tutaj opisy jak krok po kroku zabrac sie do naprawy jakiegos elementu samochodu oraz jak dokonac modyfikacji w swoim Esim

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
darcun4
Posty: 3345
Rejestracja: 22 mar 2005, 20:46
Lokalizacja: Toruń

Re: Prostownik

Post autor: darcun4 » 02 cze 2020, 18:49

Matek, a czemu nie? Imperium powstało na nowo prawie poza miastem.
Załączniki
imp.jpg

Awatar użytkownika
Yagr
Posty: 13568
Rejestracja: 23 lip 2006, 00:12
Lokalizacja: Kraków
Pojemność: 1400
Rocznik: 1991
Generacja: MK5
Nadwozie: Cabrio
Kontakt:

Re: Prostownik

Post autor: Yagr » 04 cze 2020, 09:36

Przyglądając się temu ustrojstwu z transformatorem odkryłem tabliczkę z opisem "zakład szkolenia inwalidów w poznaniu - warsztaty szkolne - transformator oddzielający - 220v/220v - 300w" Jeśli to parametry prądowe to chyba się nada na zasilacz warsztatowy.....Niestety ojciec nie pamięta co z tym robił i co zmieniał.. za odległa przeszłość...

Podsumowując - mam obudowę, solidny transformator wraz z układem diód prostowniczych z radiatorami. Plan jest taki aby na tej bazie postawić zasilacz warsztatowy z zabezpieczeniem przed niewłaściwym podpięciem, bezpiecznikami na wejściu i wyjściu (na wejściu już jest bezpiecznik szklany), z zabezpieczeniem termicznym - mam jakieś wentylatory komputerowe więc mogę skonstruować chłodzenie aktywne, nie wiem jak to sterować - zwykły termistor?) Regulację prądu i napięcia chyba zrobię przy pomocy zaproponowanej przez Darka przetwornicy https://abc-rc.pl/product-pol-8577-Prze ... mierz.html
Czy macie jakieś rady tudzież propozycje jak to ogarnąć, co dodać, z jakich podzespołów korzystać?
Polak potrafi!!



ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi



spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"

Awatar użytkownika
darcun4
Posty: 3345
Rejestracja: 22 mar 2005, 20:46
Lokalizacja: Toruń

Re: Prostownik

Post autor: darcun4 » 04 cze 2020, 18:17

Jako zabezpieczenie przed prądem wstecznym, to wielu stosuje zwykłą diodę prostowniczą wpiętą w szereg lub diodę zenera. Ona chyba "puszcza" prąd tylko zgodnie z kierunkiem.
Teraz co do przetwornic. Do zrobienia zasilacza to proponuję zakup takiej:https://abc-rc.pl/product-pol-7871-Prze ... torow.html. Wylutujesz z niej te idiotyczne potencjometry i na kabelkach dolutujesz normalne liniowe wieloobrotowe kupione np. na Allegro. Chodzi o to, że jak ją zabudujesz, to nie masz dojścia do tych mikro pokręteł. Abyś widział prąd i napięcie zastosujesz cuś takiego:https://abc-rc.pl/product-pol-9209-Mier ... dowie.html
Zwróć uwagę, że przetwornica obniża napięcie i z trafa lepiej zasilić ją np. 24V i mieć możliwość większej regulacji.
Ten sklep co podałem linki ma ostatnio dziwną politykę, bo nawet nie sprzedają wysyłkowo, a poza tym wielu rzeczy nie mają.
Ostatnie moje zakupy robiłem tu:https://kamami.pl/13071-elektronika
EDIT
Zobacz jeszcze, czy mając takie zajebiste trafo, nie masz kilku odejść. Może warto zrobić kilka układów np. niskie napięcia z małymi prądami (0-12
v/0,01-3A), a osobno inny układ np. ładowania prostownika z napięciem np. 16,5V i prądem 10A.

Awatar użytkownika
kupiec
Posty: 11394
Rejestracja: 08 paź 2007, 00:34
Lokalizacja: tychy
Pojemność: 1600
Rocznik: 1991
Generacja: MK5
Nadwozie: Cabrio
Kontakt:

Re: Prostownik

Post autor: kupiec » 04 cze 2020, 18:26

Darek hydraulik :d
تاجر القواعد
[*] 1.8 TD
Bo ja lubię coś napisać i potem to sobie czytać. Dzięki temu jestem mądry, bo to są bardzo mądre te moje posty

Awatar użytkownika
Yagr
Posty: 13568
Rejestracja: 23 lip 2006, 00:12
Lokalizacja: Kraków
Pojemność: 1400
Rocznik: 1991
Generacja: MK5
Nadwozie: Cabrio
Kontakt:

Re: Prostownik

Post autor: Yagr » 04 cze 2020, 18:39

Darek, mam kilka wyjść, mało tego mam co najmniej podwójne uzwojenie tylko jeszcze nie wiem czy pierwotne czy wtórne niezależne od tego drugiego....
Tak jak pisałem - w opisie na tabliczce znamionowej jest 300W oraz dziwna informacja 220V/220V....
Załączniki
DSC_3815.JPG
DSC_3814.JPG
DSC_3812.JPG
Polak potrafi!!



ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi



spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"

Awatar użytkownika
cidzej
Posty: 11119
Rejestracja: 11 sie 2006, 15:15
Lokalizacja: WE/WI/WW/WSC
Pojemność: 1400
Rocznik: 1996
Generacja: MK7
Nadwozie: Cabrio

Re: Prostownik

Post autor: cidzej » 04 cze 2020, 19:37

220/220 ? a może to stabilizator czy jak mu tam do Rubina ?
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć konserwą :P

Ford C-max mk2 FL
Ford Focus II FL 5D SW DV6ATED4
Ford Focus II 5d HB DV6ATED4
Ford Escort mk7 Cabrio F4
Honda Lead AF20
x Ford Focus mk III; Laguna phI K560 F3P678; Ford Escort mk5 F6J; Peugeot SV GEO; Proton 415

Awatar użytkownika
Jamszoł
Posty: 21723
Rejestracja: 29 lip 2006, 01:17
Lokalizacja: Kalisz
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Re: Prostownik

Post autor: Jamszoł » 04 cze 2020, 19:48

To jest transformator separacyjny
Jest stosowany na warsztatach samochodowych do zasilania kanałów
Dzięki temu - np. w kanale masz 220V - obecnie 230 V i nie grozi ci porażenie prądem - nawet gdy weźmiesz do ręki odizolowany przewód i staniesz boso w kanale we wodzie


https://www.youtube.com/watch?v=CKEah8nxo7M
6.11.2010/28.08.2012_16.30

Awatar użytkownika
Yagr
Posty: 13568
Rejestracja: 23 lip 2006, 00:12
Lokalizacja: Kraków
Pojemność: 1400
Rocznik: 1991
Generacja: MK5
Nadwozie: Cabrio
Kontakt:

Re: Prostownik

Post autor: Yagr » 04 cze 2020, 20:37

Nie wiem co to jest - na pewno nie zasilacz z Rubina bo tych sęe akurat naoglądałem.... Tak jak pisałem wcześniej - na tabliczce znamionowej jest to opisane jako transformator oddzielający.
Polak potrafi!!



ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi



spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"

Awatar użytkownika
Jamszoł
Posty: 21723
Rejestracja: 29 lip 2006, 01:17
Lokalizacja: Kalisz
Pojemność: 2300
Rocznik: 2008
Generacja: MK4
Nadwozie: Kombi
Kontakt:

Re: Prostownik

Post autor: Jamszoł » 04 cze 2020, 20:42

Dlatego napisałem - transformator 1/1 220/220 to transformator separacyjny
Pierwotne i wtórne jest identyczne
Zostaw go sobie bez przeróbek - posłuży jako zasilacz w garażu
Podłączając pod niego wiertarkę czy inne urządzenie elektryczne będziesz chroniony przed porażeniem
Można śmiało pracować na deszczu czy innym wilgotnym pomieszczeniu
6.11.2010/28.08.2012_16.30

Awatar użytkownika
Yagr
Posty: 13568
Rejestracja: 23 lip 2006, 00:12
Lokalizacja: Kraków
Pojemność: 1400
Rocznik: 1991
Generacja: MK5
Nadwozie: Cabrio
Kontakt:

Re: Prostownik

Post autor: Yagr » 04 cze 2020, 20:53

Po pierwsze.... nie mam garażu :lol:
Po drugie nie po to ciągnąłem to żelastwo do domu, żeby nic z nim nie robić
Po trzecie, chyba jednak na coś się przyda, skoro ma porobione wyprowadzenia chyba ze 4 z napięcie na nich jest różne (12,13,14,16V)
Polak potrafi!!



ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi



spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"

Awatar użytkownika
WieSiu
Posty: 21535
Rejestracja: 28 mar 2004, 17:41
Lokalizacja: Wrocław
Pojemność: 1600
Rocznik: 1985
Generacja: MK3
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Re: Prostownik

Post autor: WieSiu » 04 cze 2020, 22:38

Zasil sobie komputer to Cie nie porazi np gdy cos przerazajacego przeczytasz lub odkryjesz ;)
Orion 1.6 79KM 1985 Automat
Escort 2.0 150KM LPG Cabrio 1991
Lancia Phedra 3.0 204KM 2004
Suzuki Vitara 1998 2.0 V6
Kymco Super 9 LC 2011

x Windstar 3.0 148KM LPG 1997, Escort 1.8TD 90KM Van 1997, Scorpio 2.9 24v 207KM Sedan 1995, Fiesta 1.3 60KM 5D 1996, Escort 1.6 105KM 3D 1996, Escort 1.8 TD 70KM Van 1999, Puma 1.7 125KM 1998, Escort 1.8 TD 90KM Kombi Ghia 1996, Escort 1.3 60KM LPG 5D 1994/1995, Skoda 105 1984 a potem 1982

Awatar użytkownika
darcun4
Posty: 3345
Rejestracja: 22 mar 2005, 20:46
Lokalizacja: Toruń

Re: Prostownik

Post autor: darcun4 » 05 cze 2020, 14:42

Grześ, może to coś rozjaśni?: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3147692.html
Edit
Patrząc na Twoje zdjęcia i zdjęcia w sieci, mam wrażenie, że ktoś już coś tam przerabiał.

Awatar użytkownika
Yagr
Posty: 13568
Rejestracja: 23 lip 2006, 00:12
Lokalizacja: Kraków
Pojemność: 1400
Rocznik: 1991
Generacja: MK5
Nadwozie: Cabrio
Kontakt:

Re: Prostownik

Post autor: Yagr » 05 cze 2020, 15:21

Pisałem, że ojciec w tym grzebał ale bardzo dawno...
Polak potrafi!!



ale mu się nie chce...
a jak mu się zechce...
to potrafi



spieprzyć!

P I W O L E C Z Y !

"wszystko co ma cycki lub koła będzie sprawiało problemy"

ODPOWIEDZ